Završena rasprava u načelu o "Tijaninom zakonu"

Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o Predlogu izmena i dopuna Krivičnog zakonika, poznate kao Tijanin zakon.

Izvor: Beta
Podeli

Pročitajte i:


Pred poslanicima "Tijanin zakon", "Nezamislivo da nekih poslanika nema" Vesna Pešić pozvala da se ne usvoji "Tijanin zakon", odgovorio joj otac ubijene Tijane "Neka dođu da javno kažu da su protiv 'Tijaninog zakona'" Poslanici nastavljaju raspravu o izmenama pravosudnih zakona Dunja Mijatović o "Tijaninom zakonu"; Martinović: Licemerje, bezobrazluk i neznanje

Poslanici su raspravljali o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, koje predviđaju uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža postojeća krivična dela ali i pripremanje ubistva, kao novo krivično delo.

U skladu sa inicijativom Fondacije Tijana Jurić, uvedena je kazna doživotnog zatvora za krivična dela silovanje, obljuba na nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom službenog položaja.

Pripremanje ubistva kao krivično delo uvedeno je na inicijativu policije, koja smatra da takvi slučajevi nisu dobro pokriveni sadašnjim zakonom pa će izmena omogućiti efikasnije kažnjavanje kriminalaca.

To će krivično delo postojati ako neko zbog ubistva "nabavlja ili osposobljavanja sredstava ili otklanja prepreke, ili sa drugim dogovara, planira ili organizuje njegovo izvršenje ili preduzima drugu radnju kojom se stvaraju uslovi za neposredno izvršenje".

strana 1 od 159 idi na stranu