Kačinjski: Pedofili će biti surovo kažnjavani

Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski najavio je u Šćećinu drakonske kazne za pedofile.

Izvor: B92

Nedelja, 12.05.2019.

15:05

Kačinjski: Pedofili će biti surovo kažnjavani
Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI

Kačinjski je zatražio da se zbog sveštenika pedofila ne napada cela Poljska katolička crkva kao takva.

"Da li dela malobrojnih sveštenika mogu da opravdaju napad na Poljsku katoličku crkvu? Napad na katolike? Ne, molim vas. To nije nikakvo opravdanje", kazao je Kačinjski na izbornom skupu u Šćećinu na severu Poljske.

Nakon prikazivanja novog dokumentarnog filma o pedofiliji u Poljskoj katoličkoj crkvi i ulozi crkve u zataškavanju tih afera, Kačinjski je najavio uvođenje i do 30 godina zatvora za pedofile i drakonsko pooštravanje kazni za seksualno zlostavljanje dece, posebno za one kojima je poverena briga o njima, kao što su među ostalima i sveštenici i slavne javne ličnosti.

"Pripremili smo izmene u Krivčnom zakonu gde će ti zločini biti kažnjavani surovo, znatno oštrije nego do sada. Danas vrlo često pada uslovna kazna, praktično nikakva kazna. Znači neće biti uslovnih kazni, biće surove kazne, možda čak do 30 godina zatvora", rekao je Kačinjski.

Lider poljskih vladajućih konzervativaca najavio je takođe da te izmene Krivičnog zakona podižu granicu kada se seksualno krivično delo tretira kao pedofilno sa sadašnjih 15 godina takođe na starije maloletnike.

Film Tomaša Sekjelskog "Samo ne pričaj nikom" premijerno je prikazan u subotu a odmah postavljen i na JuTjub i za samo jedan dan zabeležio više od 3,1 milion pregleda.

Dokumentarac je došao je u vrlo nezgodnom trenutku za vladajuću stranku, pošto je Pravo i pravda odbranu tradicionalnih katoličkih hrišćanskih vrednosti Poljaka i same crkve postavila kao središnju temu kampanje pred izbore za Evropski parlament krajem maja.

Kačinjski na mitinzima optužuje Evropsku uniju, opoziciju, pre svega liberale, da svojom ideologijom rodne ravnopravnosti seksualizuju decu još od kolevke i tražeći pravo da homoseksualni parovi dobiju pravo usvajanja - izlažu decu seksualnim eksperimentima.

Lider Prava i pravde danas je podsetio opoziciju da je branila slavnog režisera Romana Polanskog da ga Poljska ne izruči SAD za silovanje 13-godišnje devojčice pre četiri decenije.

"Ne može da se govori, citiram, 13-godišnjakinje skaču u krevete odraslih muškaraca a danas da nas optužuju da to mi zataškavamo. Ni Nobelova nagrada ni bilo šta drugo ne oslobađa odgovornosti u tim pitanjima", rekao je Kačinjski.

Lider opozicione liberalne Građanske platforme Gžegož Shetina rekao je da su jučerašnje reči poglavara Poljske katoličke crkve sa izvinjenjem i izjavom o borbi protiv pedofilije "dragocene", ali da je jasno da je prošlo vreme kada je samostalno sa tim problemom mogla da se izbori jedna institucija.

"Efikasna može i mora da bude država. Zato su tako lažne reči faktičkog vladara današnje partijske države u Poljskoj. Reči Kačinjskog o seksualizaciji dece. Gospodine Kačinjski, ništa ne razumete. Ne znate otkud preti istinska opasnost poljskoj deci. Zašto bežite od problema pedofilije", kazao je Shetina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: