Otpor potpisivanju Zakona o državnom jeziku, ne žele svi Ukrajinci ukrajinski

Ukrajinski Institut za pravnu politiku i socijalnu zaštitu zatražio je da se sudski zabrani da predsednik Vrhovne rade Ukrajine potpiše Zakon o državnom jeziku

Izvor: Sputnjik
Podeli

Time bi bila blokirana priprema za njegovo stupanje na snagu, saopštio je Okružni administrativni sud Kijeva.

U pres-službi suda je saopšteno da se u ovom trenutku rešava pitanje da li ima pravnih osnova za takvu zabranu.

Parlament Ukrajine usvojio je Zakon o omogućavanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog, koji podrazumeva korišćenje isključivo ukrajinskog jezika praktično u svim sferama života. Ukrajinski jezik trebalo bi da postane obavezan za organe državne vlasti i lokalne samouprave, sve obrazovne ustanove, bolnice i ustanove uslužne delatnosti.

Zakon treba da potpiše predsednik parlamenta, nakon čega će dokument biti upućen na potpisivanje predsedniku države. Sledi zvanično objavljivanje zakona i njegovo stupanje na snagu.

Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič je ranije kritikovao nacrt zakona o jeziku. Prema njegovim rečima, taj dokument defakto deli Ukrajince na one koji govore ukrajinski i na „izrode“, čije će mogućnosti da uče, da se leče i da koriste druge socijalne usluge time biti suštinski ograničene.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ukazao na to da novi zakon podrazumeva izuzetke kada je reč o engleskom i drugim jezicima Evropske unije, „što znači da je jedini objekat napada ruski jezik na kojem govori ogromna većina građana Ukrajine i koji je za mnoge od njih maternji“.

strana 1 od 417 idi na stranu