Spektakl i na nebu i na zemlji: Migovi, helikopteri, tenkovi, specijalci FOTO/VIDEO

U Nišu završena vojno-policijska parada "Odbrana slobode", povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Petak, 10.05.2019.

10:30

Spektakl i na nebu i na zemlji: Migovi, helikopteri, tenkovi, specijalci FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Na paradi je učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, borbena vozila pešadije, tenkovi, borbena vozila "hamer", artljerijski sistemi "oganj", borbena vozila "lazar", artiljerijska oruđa "nora", PVO sistemi, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila...

Vojno-policijskoj paradi prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Nela Kuburović i Aleksandar Antić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, šef BIA Bratislav Gašić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković...

"Migovi" od ranog jutra nadletali su Niš u niskom letu. Takođe tu je bila i ruska vojna delegacija, koju predvodi komandant zapadnog vojnog okruga general Aleksandar Žuravljov.
Foto: KCN
Predsednik Srbije, koji prisustvuje vojno-policijskoj paradi, sastao se ranije s vojnim vrhom Srbije.
Tanjug, Dimitrije Goll
Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova prikazali su danas u Nišu svoju snagu, pripremljenost i sposobnost, na paradi "Odbrana slobode", navodi Tanjug.

Prodefilovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni, a najveću pažnju publike privukli su avioni "Mig 29", helikopteri Mi-35 i modernizovani tenk T-52, uz veliki aplauz za egzercir Garde Vojske Srbije.
Tanjug, Dimitrije Goll
Na paradi je učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 letelica, a prikazana je sposobnost Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i tehnika i naoružanje VS.

Prikaz su “otvorili” pripadnici 63. padobranskog bataljona skokovima sa visine od 2.000 metara, a zatim je usledio defile pripadnika pešadijskog ešalona.

Prvo je nastupio podešalon ratnih zastava Vojske Srbije, koje su nosili kadeti Vojne akademije, a za njima je usledio podešalon vojnih veterana. Zatim, nastupili su podešalon Centra za osnovnu policijsku obuku, podešalon veterana MUP-a, podešalon kadeta Vojne akademije, podešalon Žandarmerije i podešalon konjanika.

Defilovali su i podešaloni pripadnika izvidackih četa Druge, Treće i Četvrte brigade Kopnene vojske i podešaloni Vojne policije kao i Specijalne brigade. Nakon pešadijskih jedinica, usledio je defile pripadnika vazduhoplovstva, pa su prvo leteli helikopteri medu kojima su bile letelice Mi-35 iz sastava vazduhoplovnih snaga Rusije.
Tanjug, Dimitrije Goll
Na nebu su se pojavili helikopteri MUP-a Srbije, S 76 Sikorski i Bel 212. Veliku pažnju privukli su helikopteri različite namene - Mi-8, Mi-17 i "gazela".

Na nebu su bili i školski avion Lasta, supergaleb G4, kao i “orao” i Mig 29. Motorizovani ešalon počeo je defileom podešalona motocikala i kvadova, kao i podešalona borbenih vozila MUP-a, a pored publike su prošli i "hameri" i modernizovana okopna vozila Vojske Srbije.

U sastavu podešalona artiljerijskih jedinica najveću pažnju privukla je samohodna haubica "nora", kao i lanser raketa "oganj". U oklopnim vozilima iz razvoja "lazar 3" nalazili su se vojnici opremljeni najsavremenijom opremom po projektu "1500 plus".

Podešalon 250. raketne brigade predstavio se sistemom "neva" kojim su 1999. godine oboreni avioni F-117 i F-16. Tu je i sistem "kub". Podešalon savremenih artiljerijskih oruda u svom sastavu ima "šumadiju", "noru b52" i "alas".
Tanjug, Dimitrije Goll
Pojava modernizovanog tenka T-52, najavljivanog kao “zvezde parade”, pozdravljena je posebnim aplauzom. Veličanstvena slika iznad Niša - nebom iznad grada sa prolaskom tenkova Vojske Srbije leteli su "Migovi 29".

Na kraju parade, Garda Vojske Srbije izvela je egzercir, koji je publika ispratila sa velikom pažnjom.

Raport predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije podneo je major VS Miša Živković, nakon čega je Vučić izvršio smotru počasne Garde.

Paradi, u niškom Bulevaru Nikole Tesle, prisustvovali su i brojni građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: