Pompeova iznenadna poseta Iraku, u jeku tenzija s Iranom. Koja je poruka?

U vreme kriye s Iranom, američki državni sekretar Majk Pompeo boravio u iznenadnoj poseti Bagdadu.

Izvor: B92

Sreda, 08.05.2019.

11:47

Pompeova iznenadna poseta Iraku, u jeku tenzija s Iranom. Koja je poruka?
Foto: Tanjug/Mandel Ngan/Pool Photo via AP

Razlog Pompeove posete je da pokaže podršku iračkoj vladi u vreme kada SAD prikupljaju obaveštajne podatke da bi dokazale da Iran predstvalja pretnju po njihove interese na Bliskom istoku.

Pompeo se sastao sa iračkim predsednikom i premijerom, kao i drugim zvaničnicima, s kojima je razgovarao o bezbednosti Amerikanaca u Iraku i preneo američku zabrinutost usled porasta iranskih aktivnosti, prenosi Rojters.

Poseta iračkoj prestonici usledila je nakon što je Pompeo naglo otkazao odlazak u Nemačku, a novinarima AP-a i drugima nije rečeno koja je nova destinacija dok njegov avion nije poleteo za Bagdad.

AP napominje da novinarima nije bilo ni dozvoljeno da izveštavaju o Pompeovom kretanju dok njegov avion nije poleteo za London. Pompeo je novinarima tokom leta rekao da je cilj njegovih sastanaka sa predsednikom i premijerom Irana bio da se pokaže američka podrška "suverenom, nezavisnom" Iraku, slobodnom od uticaja susednog Irana.

On je dodao da je želeo da ukaže i na potrebu da Irak zaštiti Amerikance, koji se nalaze u toj zemlji.

Poseta je usledila dva dana nakon što je savetnik američkog predsedniku za nacionalnu bezbednost Džon Bolton saopštio da SAD šalju grupu nosaca aviona i bombardere na Bliski istok, kako bi uputile jasnu poruku Iranu da ce na bilo koji napad na americke interese ili saveznike "odgovoriti neumoljivom silom", preneo je Glas Amerike.

Dok raste tenzija između SAD i Irana, Bolton je izjavio da je odluka doneta "posle nekoliko uznemiravajućih i sve težih indikacija i upozorenja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: