"Nikada nećemo dozvoliti proterivanje Srba sa KiM"

Beograd -- Razgovaraćemo oko Kosova i Metohije, rekao je Aleksandar Vučić, ističući da to želimo i moramo, ali da napade ili proterivanje Srba sa KiM nećemo dozvoliti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Sve ih u svetu molim, nemojte da pomislite da zato što želimo da razgovaramo, što razgovor tražimo, što molimo za razgovor, nemojte da pomislite da ćemo bilo kome da dozvolimo napade ili proterivanje našeg naroda sa svojih vekovnih ognjišta. Nikada to nikome nećemo dozvoliti", rekao je Vučić.

Za razliku od drugih, koji su se, kako kaže, uvek bolje i snažnije busali u prsa, on to ne ume:

"Ali vam kažem - delovaću neuporedivo odlučnije i Srbija će da pobedi čak iako na takve stvari bude naterana", kaže Vučić.

Rekao je i da moramo da razumemo da ne možemo uvek da imamo sve što želimo i da ne možemo da teramo sve druge da misle onako kako mi mislimo.

"Već moramo da gledamo i razumemo kako se i kuda i na koji način svet kreće. Da poštujemo i sve druge u regionu i da pored najboljih odnosa sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, moraćemo da gradimo bolje odnose i sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, i mnogo bolje odnose sa BiH, ne računajući Dodika, i sa Hrvatskom", ističe Vučić.

Bez obzira na uvrede sa raznih strana moramo sebe da obuzdamo, i da svoju snagu pokažemo ne tako što ćemo na sve da reagujemo, da na psovku odgovorimo psovkom, već da na pametan način pokušamo da pridobijemo te ljude uz sebe, kaže on.

"Samo ako smo svi zajedno, moći ćemo da budemo jači, da privučemo više investitora. Sukobima i svađama ništa nećemo moći da dobijemo i uložiću veliku energiju da takve uslove za razvoj jedinstvenog ekonomskog tržista na čitavom Zapadnom Balkanu napravimo, da mogu kamioni sa robom prelaze preko granica administrativnih prelaza mnogo brže nego danas", poručio je on.

"Bez vas ovoliko ne bih mogao da branim KiM ni pred kim"

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Emisari iz celog sveta dolaze u Beograd da mi kažu - učini nešto za Albance, umili se malo njima, da bi ukinuli takse, a moj odgovor je da ništa nećemo učiniti.

Priština mora da ukine takse, da bi se razgovaralo, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

"Moj odgovor, naš odgovor, odgovor jedinstvene Srbije, bez obzira što to neće biti lako učiniti je - ništa nećemo da učinimo. Mnogo toga smo učinili, red je da se vi ponašate civilizovano, normalno", rekao je Vučić.

On je istakao da nije normalno da se uvode takse na robu u 21. veku i da mogu da prete, da vrše pritisak kakav hoće, Srbija je rekla - povucite takse, razgovaraćemo.

"A, mi vama da činimo ustupke, da biste rekli da je Srbija ponižena i poražena... naš odgovor je jasan", rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio da postoji samo jedna stvar koju je gore izgubiti od glave, i koja je najskuplja na svetu - obraz, i to, poručio je, ne bi trebalo da zaborave ni oni na Zapadu, ni Albanci.

"Obraz je najskuplja stvar na svetu. Nemojte nikad da pokušate Srbiji da ga ukaljate", podvukao je Vučić.

On je preneo da je danas na skup u Beograd sa KiM došlo oko 7.500 ljudi, a da desetak autobusa nije bilo dozvoljeno da pređu administrativni prelaz.

Kako je rekao, kada je video toliki broj Srba sa KiM, nije se samo radovao tome, iako mu je neizmerno drago, jer je to za njega i najveći teret oko vrata, koji je neko mogao da mu stavi.

"Znam kolika je moja odgovornost i briga za ljude na KiM. Neće nam biti lako i zato još jednom hvala što ste u ovolikom broju došli. Bez vas ovoliko, ne bih mogao da izađem pred Sija, Putina, Merkel, Makrona u narednih nekoliko dana", istakao je srpski predsednik.

Podsetio je da je Beograd tražio kompromis sa Albancima, ali mnogi u svetu nisu, kaže, razumeli koliko smo bili spremni za kompromis i gledali su samo da na svaki način ponize Srbiju.

Podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština ni jednu jedinu - Zajednicu srpskih opština

"Kada smo razgovarali, molili smo i upozoravali da ne formiraju kosovsku vojsku, da nije čak ni s skladu sa tzv. kosovskim ustavom, a čak je i generalni sekretar na to upozorovao, a oni su je oformili. Kada smo molili da ne idu dalje u to, uveli su takse, kojima treba ekonomski da unište Srbe. Molio sam ih u Briselu pre 6 meseci, da ne donose platformu koja nije za dijalog, rekli su da se neće pojaviti na dnevnom redu, a onda su je baš takvu izglasali", konstatovao je Vučić.

Moj posao kao predsednika Republike je da čuvamo mir, poručuje predsednik.

"Mi Srbi možda smo i najvise ratova imali u 20. veku. Želim da u 21. nemamo nijedan, da pricamo o našim junacima sa Košara i iz drugih ratova, ali da nemamo nove junake, da nam junaci budu oni koji će da izvoze softvere, naše najbolje proizvode u svet, da probamo da napravimo takvu politiku da idemo u korak sa svetom, budemo bolji od drugih", rekao je Vučić.

"Za Srbiju najvažniji mir, mladima je ostavljamo"

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Dve su stvari najvažnije za budućnost - Srbija koja raste u miru, bezbedna i sigurna, i Srbija koja rađa svakog dana i puni se novim naraštajima i novim generacijama, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i najavio je još veća ulaganja u populacionu politiku.

Sve nas je, kaže, manje, pa je džabe sve što se radi, sve otvorene fabrike, IT stručnjaci, ako ne budemo imali dece, pa je važno da brinemo koliko će nas biti.

"Molim vas da to razumete, u svim gradovima se rađa mnogo manje dece nego što ljudi umire. Gubimo sela i gradove, nacionalni opstanak je ugrožen. Normalno je da brinete o karijerama i svemu, ali vas kao boga molim, brinite o deci, o budućnosti Srbije, jer bez dece nema ni budućnosti Srbije", zamolio je predsednik.

On je rekao da su deca i mladi naš pogled napred, koji obavezuje i daje perspektivu.

Zbog njih pravimo Srbiju, njima je ostavljamo, ukazao je Vučić.

On je naglasio da su dve stvari najvažnije za tu budućnost - Srbija koja raste u miru, bezbedna i sigurna, i Srbija koja rađa svakog dana i puni se novim naraštajima i novim generacijama.

"Sve što radimo, radimo da te dve pretpostavke potpuno ispunimo. To je put koji mi pravimo i ne treba nam za to posebna politika, leva ili desna. Potrebna nam je jedna zastava, naša srpska trobojka. Da budemo jedinstveni, što ne znači da moramo da mislimo isto, i da svima kažemo da je ovo ono u šta verujemo i što ste vi večeras pokazali, a to je Srbija", poručio je Vučić.

On je zamolio okupljene da spuste transparente i velikim aplauzom pokažu gde je i šta je Srbija i koliko je jaka i snažna Srbija večeras, što je propraćeno aplauzom.

"Srbija, to je naša vera, to je cilj, san, to su putevi, bolnice, fabrike, škole, i isti su za sve nas. Danas je dan za sve nas, za našu trobojku, za našu Srbiju", poručio je srpski predsednik.

Za kraj, imao je poruku lične prirode i podsetio da je prilikom obeležavanja godišnjice NATO agresije u Nišu zaplakao, te napomenuou da je, iako su ga neki ismevali, on ponosan na te suze, jer je njima pokazao koliko dostojanstva Srbija ima da stvari naziva pravim imenom i da se više ne izvinjava onima koji su počinili zločin nad našim narodom.

"Tih suza se ne stidim, a danas bih uz osmeh da kažem hvala - Danilu, Milici i Vukanu, za sve što trpe. Hvala vama, dragi prijatelji za ogromnu podršku", rekao je Vučić.

Nikada, kaže, nije govorio, niti će, uveren je, govoriti pred ovolikim brojem ljudi.

"Vi zaslužujete bolju Srbiju, vi zaslužujete Srbiju budućnost. Vi ste Srbija, jedna, jedina, neponovljiva, najbolja i najlepša zemlja na svetu. Beskrajno vam hvala i što ste doneli vedrinu i radost Beograd, a ne nasilje", rekao je Vučić.

Obraćanje je završio rečima: "Živela naša najlepša, najsnažnija, najbolja, najhrabrija, najhrabrija, najmarljivija i jedina Srbija".

Pročitajte još:

"Hoćemo da napravimo jedinstveni bukvar za svu srpsku decu"

Sijarto se obratio prisutnima na čistom srpskom: Čast je biti ovde

"Srbi iz Republike Srpske su zagledani u Srbiju"

"Mali vam je ovaj trg za sve one koji žele bolju budućnost Srbije"

Heroj sa Košara: Ako bude trebalo opet ćemo braniti Srbiju FOTO

Brnabićeva na skupu u Beogradu: Srbija nikada neće biti podeljeno društvo

U centru Beograda kao da je praznik, muzika, ulice zatvorene VIDEO

Milena Ivanović: Ovde sam da javno podržim Vučića

Skup "Budućnost Srbije" u slikama: transparenti, koncert, trubači...

U Beogradu se očekuje 170.000 ljudi

"Dolazi 35.000 iz Vojvodine, 90.000 iz Centralne Srbije, 7.500 sa Kosova"

strana 1 od 172 idi na stranu