S. Makedonija: Borba za pobedu ili borba za cenzus?

Ako na predsedničke izbore u S. Makedoniji koji se održavaju 21. aprila ne bude izašlo 40 odsto birača, koliki je cenzus, šef države će se birati bez cenzusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

12:44

S. Makedonija: Borba za pobedu ili borba za cenzus?
Ilustracija: Getty Images

Ta opcija će važiti za drugi krug izbora, a drugavarijanta je da se on bira

"Mi imamo preporuku Venecijanske komisije da je cenzus u Ustavu nešto neprikladno i da treba da bude izbačen. Reč je o preporuci koja postoji još od prethodnih izbora", rekla je ministarka pravde Severne Makedonije Renata Deskoska.

Kako je kazala, postoje dve opcije, odnosno prva je da se šef makedonske države bira na neposrednim izborima bez potrebnog cenzusa i u drugom krugu, dok je druga opcija da se predsednik bira u Sobranju.

Prema sadašnjem rešenju u makedonskom Ustavu, za predsednik je izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio 50 odsto glasova plus jedan od ukupnog broja upisanih birača.

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije potrebnu većinu, u drugi krug idu kandidati koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova. Za predsednik će biti izabran onaj kandidat koji je dobio većinu, ukoliko je izlaznost bila veća od 40 odsto.

Ukoliko i u drugom krugu ni jedan od kandidata ne dobije većinu odnosno ukoliko se ne postigne cenzus od 40 odsto izlaznosti, ceo postupak se ponavlja.

Na predstojećim predsedničkim izborima kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI je Stevo Pendarovski, kandidat opozicionog VMRO-DPMNE je Gordana Siljanovska-Davkova i kandidat albanskih opozicionih stranaka Alijansa za Albance i BESA Blerim Reka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: