Drama u Tivtu: Narod i sveštenici odbranili krstionicu VIDEO

Nakon pokušaja da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica Suza Njegoševa u vlasništvu mitropolije crnogorsko-primorske, policija se povukla.

Izvor: Tanjug, O2

Utorak, 02.04.2019.

10:26

Drama u Tivtu: Narod i sveštenici odbranili krstionicu VIDEO
Ilustracija: Thinkstock

Rušenje te krstionice bilo je planirano za danas, ali ga je sprečilo sveštenstvo i okupljeni narod.

Kako je prenela TV Crne Gore, policija se povukla na poziv sveštenika manastira Miholjska prevlaka, a na profilu tog manastira na Fejsbuku objavljeno je da se ostrvo na kojem se nalazi krstionica policija opkolila sa kopna i sa mora.

Policija je u velikom broju počela da stiže na ostrvo i da opkoljava krstionicu u ranim jutarnjim satima, a njeno rušenje bilo je najavljeno u devet časova. Tokom noći zvonila su i manastirska zvona koja su pozivala vernike na otpor molitvom, a služeno je svenoćno bdenje.

U devet sati počela je jutarnja liturgija kojoj je, kako navode crnogorski mediji, prisustvovao nezapamćeno veliki broj vernika, među kojima su poslanik DF-a Milun Zogović, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, potpredsednik opštine Herceg Novi Miloš Konjević, predsednica SO Kotor Dragica Perović, odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine.

Sekretar odbora za izgradnju manastira Prevlake otac Miajlo Backović pozvao je ranije danas policajce da se povuku, pođu kućama i zagrle svoju decu, kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju.

Sveštenstvo, ipak, očekuje da će se u zakazano vreme pojaviti građevinski inspektor Dragan Zejak, koji će, verovatno, konstatovati da nema uslova da se izvrši naredba o rušenju krstionice.

Backović je, u izjavi za portal IN4S, osudio, kako je rekao, "policijski desant" na krstionicu. Prema njegovim rečima, jake policijske snage su još prisutne u blizini krstionice.

On je naveo da je razgovarao sa načelnicima policije Tivat i Herceg Novi, koji su ga pitali na koji kompromis je spreman, na šta im je on odgovorio da je spreman samo na to da se krstionica ne ruši i da resorni ministar usliši molitve naroda da krstionica ostane tu gde jeste.

Backović je, takođe, podsetio i na reči premijera Duška Markovića, koji je pre nekoliko dana kazao da će se graditi tamo gde narod želi da se gradi, i isto tako da se neće graditi, tamo gde to narod ne želi.

Inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma najavila je za danas rušenje krstionice Suze Njegoševe na Prevlaci. Rešenje o rušenju potpisao je urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

Krstionica se nalazi u samom moru i predstavlja obnavljanje stare, izgrađene pre više od 11 vekova.

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja i sve je više onih koji u letnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj podignuta mala crkva - krstionica, izgrađena u skladu sa arhitekturom 9. veka i, posvećena je lovćenskom tajnovidcu - Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Poziv vlastima da preispitaju odluku o rušenju krstionice uputili su i tivatski odbori Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore.

Rešenje o rušenju doneto 14. decembra ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: