Incidenti u vazduhu: Grčka uputila demarš turskom ambasadoru

Grčko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je demarš turskom ambasadoru u Atini navodeći da turski borbeni avioni sve češće narušavaju vazdušni prostor Grčke.

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2019.

11:56

Incidenti u vazduhu: Grčka uputila demarš turskom ambasadoru
EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

Ovog puta je konkretan razlog za demarš bilo "ometanje" helikoptera kojim je leteo grčki premijer Aleksis Cipras na ostrvo Agatonisi u Egejskom moru, gde je prisustvovao obeležavanju godišnjice ustanka protiv osmanske vladavine 1821. godine, prenosi grčki list Katimerini.

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što su se grčki i turski ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos i Mevlut Čavošoglu saglasili da će se delegacije Grčke i Turske sastati kako bi razgovarale o merama za izgradnju poverenja zasnovanim na sporazumu koji su 1988. godine potpisali tadašnji grčki premijer Karolos Papuljas i njegov turski kolega Mesut Ilmaz.

Na 25. mart, dan nezavisnosti u Grčkoj, turski avioni su 47 puta u istočnom Egeju narušili grčki nacionalni vazdušni prostor, a zvaničnici u Atini tvrde da se aktivnostima Turske na Egeju krši sporazum iz 1988. koji, citiraju, predviđa da se obe zemlje uzdrže od vojnih aktivnosti i izbegavaju vojne vežbe tokom perioda turističke sezone, kao i nacionalnih i verskih praznika.

Grčki zvaničnici vide narušavanje vazdušnog prostora kao demonstraciju agresivnog stava Turske, kao i kampanje koju vodi Redžep Tajip Erdogan uoči lokalnih izbora u Turskoj koji se održavaju u nedelju.

Prema izveštajima, Cipras je bio u helikopteru kada su se približila dva turska borbena aviona F-4, čime je povređen grčki vazdušni prostor. Helikopter je morao da leti niže kako bi izbegao turske avione, koje su presreli grčki avioni F-16.

Incident u blizini Agatonisija u Grčkoj vide još i kao manifestaciju dugo promovisane turske teorije o "sivim zonama" u Egejskom moru, kojom se osporava suverenitet Grčke na nekolika ostrva u istočnom Egeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: