Ciklon Idai još broji žrtve

Broj žrtava razornog ciklona koji je pogodio tri države na jugu Afrike porastao je na više od 761.

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2019.

17:55

Ciklon Idai još broji žrtve
EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Ciklon Idai koji je pre 10 dana doneo snažne oluje, uzrokovao je poplave, uticao na nestanak struje i vode, ali impojavu kolere, prenosi AP.

U Mozambiku, broj žrtava je porastao na 446, dok je u Zimbabveu broj žrtava dostigao 259, a u Malaviju 56.

Međutim, Ministarstvo za zaštitu životne sredine Mozambika upozorava da najverovatnije ima još žrtava, jer se nove žrtve otkrivaju sa povlačenjem poplavnih voda, pa se pretpostavlja da taj broj dostiže i 1.000.

Oko 110.000 osoba trenutno živi u kampovima, a kako je rekao vladin koordinator za vanredne situacije, zdravstveni radnici u regionu se bore sa suzbijanjem bolesti.

"Sigurno ćemo imati koleru", rečeno je na konferenciji Ministarstva i navedeno da je drugi zdravstveni problem malarija zbog velikih količina stajaće vode, u kojoj je lakše ratmnožavanje komaraca koji prenose tu bolest.

Ciklon Idai najteže je pogodio luku Beira, a vetrovi su dostizali brzinu od 170 kilometara na sat, da bi potom prešao u Zimbabve i Malavi rušeći sve pred sobom i ugrožavajući milione ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: