Kraj kalifata, "ovo je najduža kolona predaje ID" VIDEO

Damask -- Teroristička grupa, tzv. ID poražena je u bici kod Baguza u Siriji, poslednjeg uporišta terorista u ovoj državi, saopštile su Sirijske demokratske snage (SDF).

Izvor: Tanjug, index.hr
Podeli
screenshot/Twitter
screenshot/Twitter

SDF, koje uživaju podršku SAD, navele su da je okončan samoproglašeni kalifat tzv. Islamske države, prenosi Rojters.

"Baguz je oslobođen. Vojna pobeda protiv Daeša (ID) je ostvarena", saopštio je na Tviteru šef službe za štampu SDF Mustafa Bali.

SDF su više nedelja vodile borbu za Baguz, gradić na granici sa Irakom.

Pre mesec dana je iz Baguza u izbeglički logor al-Hol stiglo oko 15.000 ljudi. Trenutno se u logoru nalazi više od 50.000 ljudi, a 90 odsto njih su žene i deca. Neka deca stižu u al-Hol bez ijednog roditelja.

Inače, dok je svet čekao zvaničnu potvrdu da je kalifate poražen, u medijima se proširio snimak predaje boraca Islamske države.

Na snimku se vidi nepregledna kolona ljudi u pustinji, lica prekrivenih maramama, kako stoje ili sede jedan ispred drugog dok čekaju da ih borci koji sui h zarobili prevezu dalje.

Snimak je objavio sirijski novinar Mohamed Hasan.

“Najduža kolona pripadnika ID različitih nacionalnosti predala se Sirijskim demokratskim snagama”, napisao je on na Tviteru.

SDF je tražio od SAD pomoć u uspostavljanju posebnog suda koji bi ovim teroristima sudio u Siriji, na teritoriji koju drže ove snage.

Ipak, iako je gubitak Baguza velika prekretnica u borbi protiv Islamske države, ta grupa i dalje je pretnja. Neki ostaci ID skriveni su u središnjem delu sirijske pustinje, a drugi su pobegli u iračke gradove.

Sudbina vođe Islamske države Abu Bakra al Bagdadija nije poznata, kao ni šta je sa ostalim zapovednicima, iako SAD veruju da se on danas nalazi u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 376 idi na stranu