"Izjave zvaničnika iz Hrvatske su dokaz neprijateljstva"

Izjave hrvatskih zvaničnika povodom presude Radovanu Karadžiću su još jedan dokaz neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji i Republici Srpskoj, kaže Miodrag Linta.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

16:30

Foto: EPA-EFE/PPETER DEJONG

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je to povodom reagovanja predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića na presudu bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Kako je Linta naveo u izjavi za javnost, Plenković i njegova Vlada žale što žalbeno veće suda u Hagu nije utvrdilo povezanost Karadžića s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ.

"Pored toga, Plenković je izrekao bezočnu laž da je presuda u Karadžiću tobože prilika za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije", navodi Linta i dodaje da je istovremeno hrvatska predsednica izrekla "vrhunsku laž" da je Karadžić bio jedan od ideologa i izvršilaca tzv. velikosrpske politike.

Linta, međutim, kaže da nikakve laži Kitarovićeve i Plenkovića i drugih hrvatskih zvaničnika ne mogu da sakriju nepobitnu činjenicu da je "proustaška politika režima Franje Tuđmana bila glavni uzrok rata u Hrvatskoj i zajedno sa politikom stvaranja unitarne BiH Alije Izetbegovića glavni uzrok rata u Bosni i Hercegovini".

Poručuje da Hrvatskoj predstoji bolan proces suočavanja sa prošlošću i odbacivanja "proustaške politike i ideologije" koja je, tvrdi, prisutna u svakom segmentu društva od politike do kulture i sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: