Mađari neće u Jerusalim, ambasada ostaje u Tel Avivu

Jerusalim -- Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da će ambasada njegove zemlje ostati u Tel Avivu i neće se seliti u Jerusalim.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

On je to izjavio za izraelske medije dan nakon što je u Jerusalimu otvorena mađarska trgovačka kancelarija. Sijarto je objasnio da Mađarska nije izmenila svoj pristup u odnosu na lokaciju ambasade u Tel Avivu.

Stav Mađarske je da se pridržava međunarodnog prava i da ga usklađuje s Evropskom unijom, čiji je član, rekao je on.

Predsednk SAD Donald Tramp priznao je u decembru 2017. godine Jerusalim kao glavni grad Izraela i u maju 2018. preselio ambasadu svoje zemlje u taj grad. Po ugledu na SAD to je učinila još samo Gvatemala.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevom ratu 1967. godine i izraelski lideri smatraju taj ujedinjeni grad svojom večnom prestonicom.

Palestinci međutim nameravaju da u istočnom Jerusalimu proglase glavni grad svoje buduće države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Evropska unija protivi se svakom preseljenju ambasada zemalja članica u Jerusalim, jer smatra da bi konačni status grada trebalo odrediti za pregovaračkim stolom.Taj blok zemalja takođe smatra da bi trebalo izbegaviti poteze poput Trampovog.

strana 1 od 376 idi na stranu