"Ni vojska neće da vlada uništenom zemljom“

Nemački sociolog Hajnc Diterih je idejni guru latinoameričkog socijalizma i bivši savetnik Uga Čavesa.

Izvor: B92

Subota, 02.02.2019.

15:02

Foto: GettyImages

Za Dojče vele pričao je koje su greške Nikolasa Madura i zašto strahuje da će Venecuelu preuzeti neoliberali odani Vašingtonu.

Najveća greška predsednika Venecuele Nikolasa Madura je što nije na vreme promenio razvojni model zemlje i nije reagovao na rastuće socijalne nemire, kaže nemački sociolog Hajnc Diterih. „Kada se sve srušilo na parlamentarnim izborima 2015. i opozicija osvojila većinu, Maduro je počeo da se oslanja na policijske snage umesto da pokuša da počne iznova. To je spirala propadanja koja je počela 2011. i sada se bliži kraju“, navodi on za DW.

Diterih je ovih dana dragocen sagovornik. Naime, on je 1996. napisao knjižicu „Socijalizam 21. veka“ koja se daleko najbolje primila među levičarima u Južnoj Americi. Za bivšeg predsednika Venecuele Uga Čavesa ta je knjiga bila skoro poput Biblije. Zato je Čaves svojevremeno angažovao Diteriha kao svog savetnika.

„Još veća Madurova greška bila je što nije promenio socijalistički privredni model Uga Čavesa“, priča nemački sociolog. „Taj model je bio islužen još 2010. kada je pala cena nafte. Posledica je bio pad vrednosti nacionalne valute i pogoršanje životnog standarda stanovništva. Socijalni programi više se nisu mogli finansirati.“

Odlazak u egzil?

Ditrih kaže da je pred slomom i poslednja linija Madurove odbrane – vojska. Ponuda koju je armiji uputio vođa opozicije Huan Guaido zapravo je američka ponuda i podrazumeva da vojska obezbedi da se Maduro tiho povuče u egzil.

„Tako bi prelazna vlast mogla da raspiše slobodne izbore bez prolivanja krvi“, kaže Diterih, koji inače predaje na Univerzitetu UAM u Meksiko Sitiju.

Američki potpredsednik Majkl Pens u petak je direktno pozvao na svrgavanje režima u Venecueli. „Došlo je vreme da se okonča Madurova tiranija“, rekao je on u Majamiju pred Venecuelancima u egzilu. Sve su opcije na stolu, dodao je, uz opasku da „nije vreme za dijalog“ nego za „delanje“.

Samoproglašeni „prelazni predsednik“ zemlje Huan Guaido pozvao je na veliko okupljanje svojih pristalica u subotu, a isto su učinile i zvanične vlasti predsednika Nikolasa Madura. Guaido danima pokušava da privuče moćnu vojsku na svoju stranu obećavajući amnestiju.

Hajnc Diterih ne deli strahove mnogih da bi vojska mogla da preuzme vlast i zavede diktaturu. „Ni vojska ne želi da vlada zemljom koja je tako uništena.

Za obnovu zemlje je potrebno nešto poput Maršalovog plana sa oko 60 milijardi dolara. Stanovništvo bi dalje moralo da trpi, a to vojsci ne treba. Osim toga, vojnici su diskreditovani u stanovništvu, a ni Vašington ne želi vojnu diktaturu.“

SAD vuku konce

Na pitanje da li iza promene režima u Karakasu stoje SAD, Diterih odgovara: „Naravno da je u pitanju državni udar čije konce povlače SAD.“ On podseća na izjavu ukrajinskog šefa diplomatije koji je dešavanja u Venecueli nazvao ponavljanjem ukrajinskog scenarija svrgavanja Viktora Janukoviča te na vest agencije AP o tome da je Guaido tajno putovao u SAD, Brazil i Kolumbiju na sastanke sa američkim predstavnicima.

„Vidim opasnost da vlast padne u ruke nesposobnoj neoliberalnoj grupi koju predvodi Guaido, a koja služi Vašingtonu“, dodaje Diterih za DW. „Ali ni Guaido ni Maduro ne nude rešenja koja trebaju zemlji.“

Nemački sociolog podseća da je Kina investirala oko 60 milijardi dolara u Venecuelu te da ni ruska ulaganja nisu beznačajna. „Idealno bi bilo posredovanje grupe država u kojoj bi različiti interesi bili ravnomerno zastupljeni. Ali treba sačekati da se vidi da li trenutni odnosi snaga tako nešto dopuštaju ili će Vašington jednostrano pokušati da progura svoje interese.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: