Tužilac: Gruevski je organizovao puč u Sobranju

Bivši makedonski premijer je bio organizator puča u makedonskom Sobranju, rekla je tužilac iz Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

13:52

Tužilac: Gruevski je organizovao puč u Sobranju
Ilustracija: Getty Images

Ona je, kako prenosi TV Telma, citirala deo iskaza zaštičenog svedoka, prenosi TV Telma.

"Jane Čento i Nindža su imali sastanak s tadašnjim direktorom makedonskog Biroa za javnu bezbednost Mitkom Čavkovom. Čento je rekao Čavkovu da Gruevski stoji iza organizovanja puča u Sobranju", rekla je tužilac Vilma Ruskoska u završnim rečima u procesu "27. april".

Ovo je prvi put da je Gruevski označen kao organizator događaja u Sobranju iz 27. aprila 2017. godine, premda se u makedonskoj javnosti spekulisalo da je moguće da je bivši premijer umešan, al.

Neredi u makedonskom Sobranju uz upad gradjana dogodili su se 27. aprila 2017. godine, kada je aktuelna vladajuća većina izabrala Talata Dzaferija iz redova albanske stranke DUI za predsednika makedonskog Sobranja.

Poslanici iz redova VMRO-DPMNE tada su optužili aktuelnu parlamentarnu većinu da pokušava protivustavno i nasilno da formira vladu po svaku cenu.

U međuvremenu, osam poslanika iz redova VMRO-DPMNE, koji su glasali za prihvatanje ustavnih amandmana u skladu sa Prespanskim sporazumom i promenu imena u Republika Severna Makedonija, dobili su amnestiju, iako su bili optuženi kao deo ključnih učesnika koji su organizovali upad u Sobranju iz 27. aprila 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: