"I šta ja da kažem policajcima" VIDEO

U akciji policije početkom godine, u medijima nazvanoj Sablja 2 policija je uhapsila 250 ljudi, među kojima je bilo i zvučnih imena u kriminalnim krugovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

19:53

Foto: Thinkstock

Većina je puštena posle 48 sati a 50 uhapšenih ostaće u pritvoru do 30 dana.

Trideset dana pritvora ističe za nekih desetak dana, i tada ćemo videti da li će i tih 50 uhapšenih biti oslobođeno. Ovakav razvoj situacije izazvao je revolt.

"Šta ja da kažem policajcima, kakvu poruku šaljemo društvu, i onda kažete pušteni su. Na žalost jesu, da se ja pitam ne bih ih pustio nikad. Za takve slučajeve krivim pravosuđe , apsolutno", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Kada tužilaštvo ima neke podatke o kriminalcima, daje nalog policiji da sprovede istragu i skupi dokaze. Na osnovu tih dokaza, koje policija predaje tužilaštvu, odlučuje se da li se protiv nekoga podiže optužnica i da li će biti uhapšen.

"Ovde što se moglo primetiti na početku, rečeno je da postoje operativni podaci. Za vođenje bilo kakvog postupka potrebni su dokazi. Operativni podaci su jedna stvar, dokazi su druga stvar. Ako dokaza nema, onda to znači da nema ni snage da se vodi postupak", rekao je Vuk Cvijić, novinar NIN-a.

Većina uhapšenih u poslednjoj akciji policije, predata je osnovnim tužilaštvima, iako je akcija okarakterisana kao borba protiv organizovanog kriminala. Činjenica je i da sudovi omogućavaju odbranu sa slobode, uslovne kazne, ili kućni pritvor ljudima koji izvrše ozbiljna krivična dela.

"Moguće da je cilj hapšenja zapravo bilo sklanjanje nekih ljudi privremeno sa ulice, iz raznih razloga, uostalom tada je dolazio i predsednik Rusije u Srbiju, možda i neko upozorenje kriminalnim grupama da se drže na oku, ali suština je da ni jedna prijava nije predata", dodao je Cvijić.

Država u borbi protiv organizovanog kriminala predviđa i pooštravanje krivičnog zakona. To bi se najviše odnosilo na pedofile i povratnike u vršenju krivičnih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: