"Pokazali smo svetu da si šampion" FOTO

Pre tačno tri godine svet je video fotografije Houpa – “dečaka vešca“ iz Nigerije, koji je bio na ivici smrti. Spasla ga je Anja Ringren Loven iz Danske.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2019.

17:45

Facebook/Anja Ringrren Loven

Houpa je njegova porodica optužila za veštičarenje, ostavljen je na ulici, a Anja ga je našla izgladnelog. Fotografija na kojoj ona dečaku daje vodu iz flaše i keks postala je simbol Anjine borbe da spase decu žrtve “lova na veštice“.

Anja je svoj san ostvarila u Nigeriji, gde je zajedno sa suprugom otvorila prihvatilište za decu “Zemlja nade“ (Land of Hope).

Kao i pre dve godine, Anja je i ove godine uradila repliku fotografije iz 2016. godine. Međutim, danas na njoj vodu iz flaše pije nasmejani dečak. “Danas se navršava tačno tri godine od kada se svet probudio na užasne fotografije Houpa kada smo ga našli, više mrtvog nego živog.

Tridesetog januara 2016. svet je saznao za sujeverje. Ne samo za sujeverje za koje znamo iz filmova ili iz naših verovanja, već za sujeverje koje ubija hiljade nedužne dece svake godine.

Ne samo ubijanje, već mučenje dece na najmonstruozniji način koji možete da zamislite, sve dok smrt ne donese olakšianje.

Nisam bila sama tog dana. Houpa nisam spasla samo ja. Houpa su spasli i Dejvid Emanuel Umem, Nsidibe Orok i ceo naš tim. To je bio zajednički napor. Nisam, niti ću ikad biti beli spasitelj koji dolazi da spase afričku decu. Samo sam čovek i radim ono što mislim da treba.

Danas je Houp veoma snažan i veoma zdrav dečak sa neverovatnom količinom samopoštovanja. Veoma je inteligentan i voli da ide u školu. Zaista želi da nauči nešto novo svakog dana. Možete ga naći da stvara igre i igračke ni iz čega. Toliko je maštovit. Odvažan je. Ne plaši se ničega. Mogu bez ikakve sumnje da kažem da nema nikakve fizičke ni psihičke smetnje od dana kad smo ga našli, pre tri godine. Taj dan je istorija.

Houpov oporavak je značajan. Kada ste okruženi ljubavlju, pažnjom i zaštitom, čak i najranjivije i bolesno dete može da postane šampion.

Svet bi trebalo da prepozna tim Zemlja nade, koji predvodi Dejvid. Definitivno nije lak posao raditi sa decom koja su mučena, zlostavljana i izbačena iz zajednice.

Ja spasavam decu, ali to je zapravo najlakši deo. Ono što dolazi posle je najteži deo. Obnoviti slomljene umove, slomljena srca, povratiti samopoštovanje najranjivijoj deci, deci koja su svedoci smrti, to je najteži posao na svetu. Taj posao zahteva veliku žrtvu i jaku posvećenost. Zahteva da osoblje svoje potrebe stavi sa strane neko vreme. Više niste centar sopstvenog univerzuma. Tu poziciju dajete deci koju stavljate pod svoja krila. Raditi sa takvom decom je najteža i najlepša stvar na svetu.

Houp je danas tu gde jeste zahvaljujući osoblju Zemlje nade. Oni su istinski heroji ove priče. I nadam se da će jednog dana nigerijska vlada doneti pravdu svaki put kada je nedužno dete mučeno ili ubijeno zbog smešnog sujeverja koje je prouzrokovalo neznanje, religija, siromaštvo i korupcija!

I uvek ću se pitati zašto međunarodna zajednica zatvara oči kada je u pitanju ubijanje toliko nedužne dece?!

Mom Hopiju: Uvek ću te voleti. Ovo je poslednji put da pravimo ovakvu fotografiju. Znam da voliš, ali već smo pokazali svetu da si šampion. Više ti nije potrebna moja zaštita. Snažan si i znam da ćeš uskoro osvojiti svet. Navijaću za tebe na tom putu“, napisala je Anja Ringren Loven uz fotografiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: