Haradinaj: Moglo bi ovako zauvek; Vučić: Loša vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da bi nametnute takse na proizvode iz Srbije mogle ostati na snazi zauvek.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

16:26

Haradinaj: Moglo bi ovako zauvek; Vučić: Loša vest
Foto: Thinkstock

To bi moglo da se dogodi ukoliko Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost, preneo je prištinski portal Zeri. Predsednik Srbije kaže da je to loša vest za region.

Haradinaj je, nakon razgovora sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom, rekao da Priština želi da ukine takse jer je, kako je kazao, to cilj SAD.

“Razgovarali smo o dijalogu sa Beogradom, razvoju događaja u vezi sa dijalogom, a u vezi sa taksama. Mi smo danas insistirali na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznavanju", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Ambasador Kosnet se nije oglasio nakon razgovora sa Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem ranije danas u kosovskom parlamentu.

Veselji je nakon razgovora na Fejsbuku napisao da će odluke prištinskih institucija u vezi sa taksama biti donete u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

"Kosovo je odlučno u tome da zauvek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada se neće promeniti", napisao je još Veselji na svom Fejsbuku i dodao da su imali "veoma konstruktivan sastanak" i da su razgovarali o izazovima ove godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u Davosu da je izjava Ramuša Haradinaja da Priština neće ukinuti takse na srpsku robu loša vest.

Kako je rekao, to je loš signal, ne samo i loš signal ne samo za Srbiju, već i ceo region.

Vučić je, na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Haradinaja da takse ostaju na snazi do postizanja sveobuhvatnog sporazuma, kazao da na to ne možemo da odgovorimo drugačije osim da nastavimo sa molbama da te takse ukinu.

Do tada, kaže, nemamo o čemu da razgovaramo.

“Kako da razgovaramo o nečemu, dok nam je neko, ko kaže da želi sporazum, uveo takve anticivilizacijske mere? Nažalost, pored nekih dobrih vesti koje smo danas ovde imali, to je loša vest, loš signal, ne samo za Srbiju, već ceo region“, podvukao je Vučić.

Haradinajev stav, kako kaže, govori ne samo o odnosu Prištine, već i drugih faktora u svetu.

“Na kraju, u se i u svoje kljuse. Dovoljno smo snažni da možemo da podižemo sami svoju ekonomiju, bez obzira što će ovo imati loš uticaj na nas. Ne daj bože da smo mi uveli takve mere, zamislite šta bi bilo svuda u svetu“, rekao je on.

Zahvalio se svima iz sveta koji su makar formalno rekli da treba da se ukinu takse, i što nisu rekli da su krive, uobičajeno do sada, "obe strane".

Najavio je da će Srbija nastaviti da snabdeva svoj narod na Kosovu i Metohiji, bez obzira na teškoće.

“Nama ostaje samo da se borimo, da radimo, budemo još vredniji i zaradimo za naš narod još više“, naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: