Dempsi: Srbija igra dvostruku igru

Beograd -- Ruski predsednik, koji je optužio SAD i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO, iskoristio posetu Srbiji kako bi osnažio uticaj na Balkanu.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/ Predsedništvo Srbije
Tanjug/ Predsedništvo Srbije

To je za Radio Slobodna Evropa izjavila Džudi Dempsi iz centra Karnegi Evropa.

Dempsijeva je rekla da je jedan od razloga za iznenadnu agresivnu retoriku Moskve i Putina to što su "transatlantski odnosi puni napetosti u ovom trenutku, a i (američki) predsednik (Donald) Tramp kaže da će se SAD u nekom momentu povući iz NATO" što "jasno ide u prilog Rusiji".

"Ona (Rusija) je uvek želela da oslabi zapadnu alijansu, transatlantsku vezu i Putin je otišao u Srbiju radi ovoga", dodala je. Kao drugi razlog Dempsijeva je navela da se nikada ne zna šta predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmišlja.

"Za Fajnenšel tajms je pre nekoliko dana govorio o proevropskom kursu i tako dalje, a onda postavi crveni tepih za predsednika Putina. To znači da Srbija igra dvostruku igru", dodala je.

Dempsijeva je kao treće navela to što je Putin u Srbiji bio sa šefom Gasproma Aleksandrom Milerom "zato što oni vide rastući uticaj Kine".

"Na neki način, Zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju sa jedne strane, a Evropska unija pokušava držati pod kontrolom ono što se dešava u BiH i, sa zakašnjenjem, u Makedoniji, i drže na oku Crnu Goru, koja je upravo dobila veliki kredit od Kine, iako je u NATO", rekla je.

Dempsijeva se saglasila sa ocenom da Rusija ne odustaje ni od Crne Gore i Makedonije.

Ona je rekla da bi "EU mogla uraditi mnogo više da ojača Crnu Goru" , dok bi u slučaju Makedonije, koja gura sporazum o promeni imena, "morala brzo da deluje i da se nadogradi tako što će brzo otvoriti (pristupne) pregovore".

EU je jako dugo imala nedoslednu politiku prema Zapadnom Balkanu, dok su Rusija i Kina ušle bez ikakvih preduslova, dodala je.

Na pitanje očekuje li aktivniju ulogu Rusije u BiH u narednim mesecima i godinama, Dempsijeva je rekla da se nada malo aktivnijoj ulozi EU u BiH i Srbiji.

"EU je bila potpuno neusklađena kad se bavila disfunkcionalnošću BiH, kao da nije imala dovoljno vremena da se pozabavi ovim. Slabost EU u BiH je u tome da stoji uz elite umesto da se obrati širem civilnom društvu, široj grupi aktivista... Na neki način, EU je bila vrlo nemaštovita i intelektualno, kako bih to diplomatski rekla, prilično lenja u BiH", rekla je.

​Na pitanje da li će izbori za Evropski parlament dodatno oslabiti zamah po pitanju proširenja EU na Zapadni Balkan i može li se očekivati agresivnije pozicioniranje Rusije prema regionu, Dempsijeva je rekla da je stvar u tome kako će EU reagovati.

"Nema sumnje da izbori za Evropski parlament, biranje Evropske komisije, ono što se dešava u Nemačkoj i stabilnost predsednika Emanuela Makrona u Francuskoj – to su sve stvari koje odvlače pažnju, da ne spominjem reč na B – Bregzit. Ali, to je naše susedstvo, i ostaviti ovo otvoreno raznim vrstama malignih uticaja je vrlo, vrlo opasno, ne samo za Zapadni Balkan i njihovu perspektivu, već je takođe opasno i za EU", navela je.

Dempsijeva je podsetila da je Nemačka pokušala da uspostavi balkansku politiku zajedno sa Velikom Britanijom, ali je, kako je rekla, "to bilo napola pečeno i nije bilo primenjeno ni na kakav praktičan način, što je velika šteta".

"Još jedna stvar, Putinova poseta je jedna velika medijska priča za Rusiju, i za deo medija u Srbiji, ali ne zaboravite šta se događa na terenu u Srbiji sa velikim demonstracijama. One su zaista velike i mislim da neće prestati", dodala je.

strana 1 od 184 idi na stranu