Putin odlikovao Vučića, on se zahvaljivao na ruskom FOTO

Beograd -- Predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Tokom skoro 300-godišnje istorije nagrade upisana su slavna imena predstavnika Srbije, među kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime", rekao je Putin i poželeo Vučiću zdravlje, blagostanje i uspehe.

“Zasluženo je uneseno ime i vas, poštovani predsedniče”, naveo je Putin.

Predsednik Srbije se potom zahvalio ruskom predsedniku i obratio se prisutnima na ruskom jeziku.

Vučić je rekao da je ponosan na svoju otadžbinu, koja je zaslužila to odličje, koje je, inače, posvetio svom ocu.

"Naš narod nikada neće zaboraviti šta je Vladimir Vladimirovič uradio 2015. kada je Rusija stavila veto na rezoluciju Britanaca po kojoj bi Srbi bili proglašeni za genocidni narod", poručio je Vučić tokom obraćanja na ruskom jeziku.

Orden se predsedniku Srbije dodeljuje za veliki lični doprinos razvoju višestrane saradnje sa Ruskom Federacijom.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da mu je velika čast da je dobio orden Aleksandra Nevskog od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, da to odličje predstavlja i veliku odgovornost u budućem radu na širenju saradnje dve zemlje i da to priznanje pre svega znači da smo uspeli da sačuvamo Srbiju kao nezavisnu državu.

Vučić je, obraćajući se na ruskom jeziku, rekao da njegova zahvalnost nisu protokolarne reči, već je ona duboka, iskrena i ovo odlikovanje za njega ima veliki značaj.

“Rekao sam to, jer dobijam ovaj orden od predsednika Putina. Zašto sam istakao ovu činjenicu? Zato što je Putin lider od najvažnijeg značaja za Rusiju. On je podigao Rusiju, zaštitio njeno dostojanstvo, ali i zaštitio vitalne inetrese srpskog naroda. Naš srpski narod nikada neće zaboraviti šta je Putin uradio 2015. godine. Po naredbi predsednika, Rusija je stavila veto na britansku rezoluciju u Savetu bezebdnosti UN, prema kojoj je Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Tada je predsednik Putin zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti“, poručio je on.

screenshot/RTS
screenshot/RTS

Vučić je istakao da su odnosi dve zemlje dobri politički i da postoje velike mogućnosti da povećamo i proširimo saradnju po ekonomskim pitanjima.

“Nikada neću govoriti kao ostali političari, koji govore samo o ljubavi prema Puškinu, Dostojevskom. Ova nagrada koju sam dobio danas predstavlja veliku obavezu za mene da radim na razvoju budućih odnosa Sbrije i Rusije. Srbija je poslednjih godina uspešno čuvala svoju nezavisnost, teritorijalni integritet, vojnu neutralnost, i ovo priznanje za nas znači da smo takođe sačuvali Srbiju kao slobodnu državu“, rekao je on.

Rekao je veliko hvala predsedniku Putinu zato što ceni to i razume složen položaj naše Srbije. Zahvalio se posebno i svojoj porodici, rekavši da je ovo velika čast za njega lično, ali i za njegovu porodicu.

“Ovu nagradu želeo bih da posvetim ocu i porodici Vučić iz malog sela Čipuljić, iz kojeg su stanovnici uvek voleli Rusiju. Ovo je ogromna čast, zahvalio bih se narodu Srbije, koji je podržao politiku nezavisne i slobodne Srbije, politiku ne lakih, već ozbiljnih i odgovornih koraka. Posebno mojoj deci, koja su mnogo toga izdržala i uvek bila uz svog oca, posebno zagrljaj i ljubav šaljem Danilu i Milici i veliko srce za malog Vukana“, kazao je srpski predsednik na kraju na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu