Novi referendum protiv imena Severna Makedonija?

Skoplje -- Predsednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov podneo je u Sobranju predlog za pokretanje građanske inicijative za raspisivanje novog referenduma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Na tom referendum bi se građani Makedonije izjasnili o promeni imena zemlje. Prema predlogu, građani bi trebalo da odgovore na pitanje: "Da li ste za promenu imena države Makedonije u državu Severnu Makedoniju?", prenosi sajt Plusinfo.

Petrov smatra da je predlog za skupljanje 150.000 potpisa jedini pravni instrument koji omogućava makedonski Ustav, a čijom realizacijom može da se dođe do suspendovanja Sporazuma sa Grčkom i ustavnih izmena i do očuvanja ustavnog imena, ali i identiteta nacije.

On ističe da bi odluka na ovom referendumu bila obavezujuća, za razliku od konsultativnog referenduma od 30. septembra.

"Na referendumu od 30. septembra ove godine, Državna izborna komisija je saopštila da nije usvojena odluka o učlanjenju Makedonije u NATO i EU putem prihvatanja Sporazuma između Makedonije i Grčke za promenu imena države i identiteta nacije", ističe Petrov.

Pitanje treba da bude precizno formulisano i nedvosmisleno, za razliku od referendumskog pitanja od 30. septembra - ukazuje Petrov, te dodaje da je optimista i da veruje da će inicijativa dobiti podršku 150.000 građana.

strana 1 od 149 idi na stranu