AI: U Kini postoje logori i u njima tri miliona ljudi

Popravni kampovi u kojima su nalaze Ujguri i druge muslimanske manjine u Kini vode se kao "ratni koncentracioni logori", saopšteno je iz Amnesti internešenela.

Izvor: B92, The Independent

Ponedeljak, 17.12.2018.

12:42

AI: U Kini postoje logori i u njima tri miliona ljudi
Foto: GettyImages

Prema podacima te međunarodne grupe za ljudska prava i UN-a, oko milion Ujgura, Kazahstanaca i drugih manjina muslimanske vere pritvoreno je u logorima u Ksinjangu, zapadnom delu Kine, bez prethodnog suđenja. Kina, s druge strane, tvrdi da su pritvorene osobe krivci za manje zločine i da ih šalju u "stručne centre".

Ujgurski aktivisti su procenili da je u logore zatvoreno oko tri miliona ljudi, izjavio je Patrik Pun, istraživač kineskog ogranka Amnesti internešenela, prenosi Independent.

"Nismo mogli da predvidimo da će toliki broj ljudi da bude zatvoren u logorima. Ovi podaci su zastrašujući. Zabrinjavajuća je i činjenica da ti kampovi mnogo podsećaju na logore iz Drugog svetskog rata“, rekao je Pun.

On je dodao da Amnesti poseduje izveštaje u kojima bivši zatvorenici govore da su prisiljeni da prisustvuju političkim časovima ponovnog obrazovanja i da su morali da pevaju političke pesme.

Prethodni izveštaji takođe navode da su muslimani bili prisiljeni da odbace islam i da se zaklinju na vernost kineskoj Komunističkoj partiji, kao i da su prisiljeni da jedu svinjetinu i piju alkohol, što je suprotno njihovim religijskim verovanjima.

Noviji izveštaji o životu u logorima su retki, uglavnom zato što se bivši zatvorenici plaše da razgovaraju o tome, plaše se za svoju porodicu i zbog toga što Kina kontroliše koliko informacija o tome može da dospe do medija, izjavila je Sofi Ričardson, kineska direktorka Čuvara ljudskih prava.

"To je oblast u koju novinari teoretski mogu da uđu, ali postoje stroga pravila i kontrola onoga šta smeju da vide, koje delove i onoga šta mogu da urade", izjavila je Ričardsonova. Ona je rekla da postoji još jedan problem, a to je da se osobama koje su bile zatvorene u ovim kampovima odbija mogućnost da napuste Kinu.

"Kada vidite da vlada uskraćuje ljudima pravo na odlazak, to uopšteno znači da žele nešto da sakriju", rekla je ona.

Kineska vlada objašnjava da je Ksinjang preplavljen teroristima i da oni samo slede strategiju za borbu protiv terorizma i antiekstrimizma, kao i svi ostali.

Kineski zvaničnici su u početku negirali postojanje ovakvih kampova, da bi ih kasnije opravdavali rekavši da su korišćeni za građane koji su počinili prekršaje i da im ovi stručni centri pružaju mogućnost za zapošljavanje.

Izveštaji takođe pokazuju da se preko milion Kineza uselilo u kuće Ujgura i drugih muslimana kako bi doznali da li članovi njihove porodice iskazuju islamska ili antipatriotska uverenja.

Američki antropolog Daren Biren kaže da im je zadatak da traže znakove njihove privrženosti islamu koja bi mogla biti "ekstremna", kao npr. da li u kući imaju Kuran ili da li su postili tokom ramazana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: