"Očekujemo da EU pojača svoj pritisak na Prištinu"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je EU direktno i nedvomisleno pozvala Prištinu da ukine takse.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

19:44

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Kako je navela, to je učinjeno uz poruku da je to kršenje SSP i Cefta sporazuma i protiv evropskih vrednosti.

Brnabić je u izjavi novinarima u Briselu posle Saveta za sprovođenje SSP, rekla i da dijalog Beograda i Prištine ne može da se nastavi, niti EU očekuje da se nastavi, dok Priština ne povuče tu odluku.

"Očekujemo da EU pojača svoj pritisak na Prištinu", rekla je predsednica vlade.

Brnabić je podsetila i na pismo koje su Mogerini i komesari Malstrom i Han poslali Prištini, navodeći da se iste poruke čuju i od NATO što se tiče bezbednosti na KiM.

Prema njenim rečima, Srbija je pohvaljena za razumno ponasanje i toleranciju.

"Pozvali su nas da nastavimo sa takvim ponašanjem, koje je teško, ali u najboljem interesu i Srbije i regiona. I dalje ćemo se truditi da pozivamo na evropske vrednosti, na saradnju i da se vratimo dijalogu u interesu bolje i drugačije budućnosti regiona", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je sastanak Saveta bio dobar, kao i prethodno sastanak sa Federikom Mogerini, a da je ključna tema, pored taksi, bila i transformacija KBS u tzv. vojsku Kosova.

"Istakla sam da to trenutno predstavlja najveću pretnju regionalnoj bezbednosti i miru", rekla je premijerka.

Brnabić se sastala i sa potpredsednikom EK Jirkiem Katainenaom, s kojim je razgovarala pre svega o ekonomskim temama.

Kako je rekla, očekuje da on poseti Srbiju u skorije vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: