Protestna šetnja u centru Beograda VIDEO/FOTO

Novi protest pod sloganom "Hajde da se prebrojimo" održan je u Beogradu.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Marko Drobljaković
Foto: Tanjug/AP/Marko Drobljaković

Okupljenima na platou ispred Filozofskog fakulteta se obratio glumac Tihomir Stanić i akademik Dušan Teodorović, a onda su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Građani su prošetali do RTS-a, zgrade Skupštine Srbije i zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije. Na čelu kolone je bio velik transparent sa natpisom "Stop krvavim košuljama".

Građani su nosili transparentne "Jedan od pet miliona", "Počelo je", "Dosta majmunisanja, ovako više ne može".

Okupljeni su trubili i duvali u pištaljke, a delili su se i bedževi i flajeri na kojima piše "Počelo je".

Saobraćaj u Vasinoj ulici je bio zaustavljen, a pojedini građani su nosili žute prsluke na kojima piše "Jedan od pet miliona". Sa kamiona na kome su zvučnici emitovala se muzika.

Protest je protekao bez incidenata.

Nije bilo stranačnih obeležja.

Među građanima su bili i predstavnici opozicionih stranaka Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović, Boško Obradović, javila agencija Beta.

Večerašnji protest nezadovoljnih građana u Beogradu biće početak kraja vlasti Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, rekao je ;predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić koji je ranije u Prokuplju prisustvovao formiranju odbora NS u tom gradu.

Tokom šetnje su se čuli povici "bando napredna", a u više navrata učesnici su se zaustavljali - kod skupštine Srbije, gde su glavni transparent zamenili drugim sa natpisom "1 u 5 miliona", dok skupštine su prozivali predsednicu, kod zgrade Predsedništva predsednika, a kod gradske skupštine uzvikivali su ime mlade novinarke Studija B, čijim izveštavanjem nisu bili zadovoljni.

Ispred RTS-a su pustili špicu Dnevnika 2, kao i inserte iz Dnevnika.

Na Terazijama, kolona je "srela" manju grupu ljudi, koji su držali zastavu Srbije i tzv. Kosova, i transparent na kojem su reči EU i NATO precrtani.

Protest se završio u Makedonskoj ulici, a Borko Stefanović je poručio da okupljeni neće dozvoliti da nekom bude krvava košulja i da će postići zacrtane ciljeve.

Pre polaska u šetnju sa kamiona okupljenima su se obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić.

Teodorović je rekao da ;je legalno da se narod za pravdu bori i na ulici kada se kradu izbori. On je kazao da izbora ne može da bude dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pet sati svaki dan na nacionalnoj televiziji i dok se ne srede "falsifikovani" birački spiskovi.

"Ako ne ispuni zahteva građana neka očekuje sve oblike građanske neposlušnosti", rekao je Teodorović.

Glumac Tihomir Stanić rekao je da su se građani okupili zbog nepravde. i izgovorio reči pesme Balada o Stojkovićima.

"Ponavljate to svojim prijateljima, komšijama, deci koja su bez posla ili se spremaju da odu u inostranstvo. Govorite to roditeljima kojima su pokradene penzije, prijateljima koji su ostali bez posla i stanova svakome koga sretnete i pobedićemo", rekao je Stanić.

Sa protesta je najavljeno okupljanje 16.januara na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.

Podsetimo, pre nedelju dana u Beogradu je održana protestna šetnja "Stop krvavim košuljama".

Protest protiv nasilja održava se povodom napada na lidera Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu, odnosno povodom nasilje koje, kako iz opozicije ističu, aktuelna vlast vrši nad onima koji misle drugačije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle prošlonedeljnog protesta da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije pa makar izašlo i pet miliona ljudi na ulice, zbog čega je jedna od glavnih parola večerašnjeg okupljanja "Jedan od pet miliona".

Foto: B92
Foto: B92

foto: B92
foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

strana 1 od 157 idi na stranu