"Najoštrije osuđujemo naslovnu Ilustrovane politike"

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” je navela u saopštenju da najoštrije osuđuje naslovnu stranu Ilustrovane politike od 11. decembra 2018. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2018.

13:41

Ilustracija: Thinkstock

Kako se navodi, takva naslovna strana ide daleko ispod minimuma profesionalnih i etičkih standarda i da predstavlja seksistički, mizogini napad na koleginicu Ljiljanu Smajlović.

"Stav Grupe je da ovakav odnos prema koleginici Smajlović jeste nedvosmislen čin nasilja prema ženi, i da kao novinarke, žene i osobe koje se bave ovim problemom imamo dužnost da reagujemo principijelno. U ionako zagađenom javnom govoru, mizoginija, seksizam i muški šovinizam prema ženama ne bi smeli da budu sredstvo borbe sa neistomišljenicama. Grupa takođe sa žaljenjem konstatuje da su u protekloj nedelji svi politički akteri i njihove pristalice pali na testu poštovanja žena i rodne ravnopravnosti. Tu mislimo i na seksističke komentare i pretnje na račun Barbare Životić, izveštačice Studija B. Grupa smatra da, čak i kada govorimo o novinarkama i novinarima koji svakodnevno grubo krše sve etičke principe izveštavanja, kritike na njihov račun moraju da poštuju minimun civilizovanog načina komunikacije, bilo da se ona odvija u medijima, bilo kroz društvene mreže. Zato pozivamo sve aktere u političkom i javnom životu da se uzdrže od nekontrolisanog gneva i seksistčkih ispada. U suporotnom, seksizam divlja, narasta i nijedna žena u javnom i privatnom prostoru neće biti pošteđena ni sigurna", navodi se u saopštenju.

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” oformljena je na inicijativu UN Programa za razvoj u Srbiji i Fonda B92, sa ciljem da poboljša kvalitet izveštavanja o nasilju, ali i da prati i reaguje na problematične medijske sadržaje u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: