Ideja formiranja vojske EU ostaje samo ideja?

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je stvaranje vojske EU kako bi se povećala evropska bezbednost. Istraživanja pokazuju da to baš i nije moguće.

Izvor: B92, Sputnik

Četvrtak, 29.11.2018.

12:18

Ideja formiranja vojske EU ostaje samo ideja?
Foto: Thinkstock

Iako je Makronovu ideju podržala nemačka kancelarka, nedavna britansko-nemačka istraživanja pokazuju da EU nije spremna za stvaranje takvih snaga. Istraživači iz londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije i Nemačkog saveta za spoljne odnose pripremili su izveštaj koji prikazuje negativnu stranu stvaranja evropske vojske.

Rezultati istraživanja, koji će uskoro biti prezentovani Briselu, pokazuju značajno odstupanje između ambicija EU o takvoj vojsci i njenim stvarnim mogućnostima da je stvori i održi.

"Postojeće snage država članica EU teško da će moći da priušte velike operacije, koje bi uključivale višenedeljne vežbe i susrete uz podršku mora i vazduha", navodi se u izveštaju.

"Predviđanja su još lošija ako izuzmemo vojnu snagu Velike Britanije koja je u procesu izlaska iz članstva EU".

Prema izveštaju, EU trenutno nedostaju vojno osoblje, resursi i odgovarajuća struktura vojne komande kako bi kreirala planiranu vojsku od 60.000 vojnika sposobnih za raspoređivanje u roku od 60 dana.

Još jedna ambicija EU koja nije uspela da prođe test istraživača bila je i sposobnost da se istovremeno obavlja nekoliko vojnih operacija.

"Evropska unija bi mogla da stvori sopstvene snage, ali bi taj proces dugo trajao, i samo uz pomoć svojih transatlantskih partnera, poput SAD", navodi se u izveštaju.

Ideja o stvaranju evropske vojske nije nova i prvi put je predstavio tu ideju francuski premijer Rene Pleven 1950. Godine. Nedavno je ideju vaskrsao Emanuel Makron, koji je u novembru pozvao na stvaranje prave evropske armije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: