"Najteža situacija za nas, teža čak i od one sa Hrvatskom"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na srpske proizvode najteža situacije za Srbiju u poslednjih 10 godina

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

"Ovo je najteža situacija u poslednjih 10 godina za nas, možda teža i od one iz 2015. godine sa Hrvatskom", izjavio je Vučić.

Te 2015. godine je tadašnji premijer Hrvatske Zoran Milanović zatvorio granični prelaz za teretni saobraćaj prema Srbiji, na šta je Srbija odgovorila kontramerama.

Vučić je pozvao vlasti Prištine da povuku mere i da je dijalog pokušaj da se dođe do kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

Vućič je komentarisao i odluku Interpola da ne primi Kosovo u tu međunarodnu organizaciju.

"Dijalog je pokušaj da dođemo do kompromisnog rešenja. Njima je u Interpolu nedostajalo 36 glasova, a mi smo dobili 56 glasova. Plus šest zemalja, koje nisu bile prisutne na skupštini, a koje svakako ne bi bile na prištinskoj strani. Sada oni vide da se stvari ne odvijaju kako su zamišljali. Danas stvari idu drugačije“, izjavio je Vučić.

Komentarišući to da je Srbija uticala na odluku Interpola, predsednik Srbije izjavio je da Srbija ne radi protiv Albanaca.

"Ne radimo ništa protiv Albanaca, nismo prekršili niti jedan ugovor, dogovor, reč nismo pogazali. Mi smo se boril. Gde piše da Srbija ne sme da se bori? Mala Srbija je vršila pritisak na sve, pa da li je moguće da smo mi toliko jaki, moćniji od Australije, Kanade... Borili smo, oni su imali dvotrećinsku većinu, a u prvom krugu nisu imali ni relativnu većinu. Promenila se slika sveta, a mi ne likujemo zbog toga“, kazao je Vučić.

"Razmišljali smo da povučemo potpis sa ugovora iz 2011. godine, ali nismo. Mi njih nismo doveli u tešku poziciju, oni su nas doveli u tešku situaciju.“

Vučić je imao i poruku za Albance.

"Albanci, otreznite se, potreban nam je mir. Molim vas, povucite odluke.“

Vučić je najavio da će se sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije sutra u 13 časova u Klubu poslanika.

"Sutra ćemo pričati sa Srbima na Kosovu, koju su bili spremni na blokade. Molili smo ih da to ne rade, ali životi naših ljudi su ugroženi. Pričaćemo sutra sa njima, da ih zamolimo da sačekaju sa reakcijam, da vidimo hoće li zapadni svet izvršiti pritisak na Albance. Mi smo u teškoj situaciji, ali ne potcenjujte Srbiju. To što tražimo kompromis znači da tražimo rešenje, a ne znači da smo slabi. Uplašili smo se za naš narod i povratak ekonomskih problema. Bez dogovora sa Srbima ništa neće postići. Naučili smo da se borimo u nemogućim uslovima“, izjavio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu