Nakon skandala Makron pisao Vučiću: "Braća po oružju"

Nakon skandala na ceremoniji obeležavanja veka od završetka Prvog svetskog rata, predsednik Francuske Emanuel Makron uputio pismo Aleksandru Vučiću.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.11.2018.

09:02

Nakon skandala Makron pisao Vučiću:
EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Makron u tom pismu, kako prenosi Tanjug, izražava želju da tokom posete Beogradu 5. i 6. decembra zajedno sa njim oživi sećanje na strašne žrtve koje je srpski narod podneo na strani saveznika u Prvom svetskom ratu i da to posluži kao osnov za novo nastojanje Francuske i Srbije u okviru strateškog partnerstva.

Pismo predsednika Francuske Vučiću u celini glasi:

"Želeo bih da Vam se lično zahvalim na Vašem prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obeležena stogodišnjica primirja iz 1918. godine. Znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata, podnevši strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva. Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba.

Želim da Vi i srpski narod budete u potpunosti uvereni u moje zalaganje da se ukaže čast i oživi ovo sećanje, kao što ćemo to zajedno učiniti prilikom moje posete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dveju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrednosti i regionalnu stabilnost.

Takođe, želim da Vam se zahvalim na Vašem nedavnom pismu u kome ste mi ukazali na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje. Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest poslednjih godina u svojstvu člana posmatrača Medjunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan.

U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: