Amerika podigla optužnicu protiv Asanža?

U Americi podignuta optužnica protiv Džulijana Asanža, koji je objavio na stotine tajnih dokumenata američke diplomatije, tvrdi Vikiliks, čiji je on osnivač.

Izvor: B92, index.hr

Petak, 16.11.2018.

10:10

Amerika podigla optužnicu protiv Asanža?
Ilustracija: Getty Images

Vikiliks je naveo da su tužioci saasvim slučajno otkrili da je protiv Asanža podignuta optužnica, u okviru rasprave u drugom slučaju, prenose hrvatska agencija Hina i portal Index.hr. Navodi se i da tačna priroda optužbe, kao i koliko tačaka ona ima, za sada nije poznato.

Vikiliks je na svom nalogu na Tviteru napisao: "Američko ministarstvo pravosuđa otkriva 'slučajno' postojanje tajnih tačaka optužnice ili planova o takvim tačkama optužnice protiv direktora Vikiliksa Džulijana Asanža, u onome što se čini greška u kopiranju i spajanju u drugom slučaju, koji se istražuje u istočnom okrugu Virdžinije." Takođe se ističe, u drugom tvitu, da je slučaj SAD protiv Vikiliksa započeo 2010. ali je kasnije proširen zbog slučaja Snouden, koji se smatra najvećim slučajem curenja poverljivih podataka u istoriji CIA. Tužilac, kako navode u Vikiliksu, nije iz tima Milera (koji istražuje mešanje Rusije u predsedničke izbore), a s Vikiliksom nikada niko nije povodom toga stupio u kontakt. Podsetimo, Asanž se još od 2012. godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, u koju se sklonio zbog straha da ne bude izručen SAD upravo zbog tajnih dokumenata američke diplomatije koje je objavio putem Vikiliksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: