Krenulo je: Pljušte ostavke u britanskoj vladi

Do sada pet osoba iz vlade britanske premijerke podnelo ostavke u znak protesta zbog sporazuma Tereze Mej o izlasku iz Evropske unije.

Izvor: B92, BBC

Četvrtak, 15.11.2018.

10:20

Krenulo je: Pljušte ostavke u britanskoj vladi
Foto: GettyImages

Prvi je to učinio britanski ministar za Bregzit Dominik Rab koji je saopštio da mu "savest ne dozvoljava" da podrži nacrt tog dogovora. Samo sat iza njega isto je učinila i sekretarka za rad, zapošljavanje i penzije Ester Mekvej. Mlađi ministar za Severnu Irsku Šajleš Vara, mlađa ministarka za Bregzit Sula Braverman i parlamentarna sekretarka An-Mari Trevelijan takođe su poslali pisma u kojima podnose ostavke. Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade za sporazum.

BBC navodi da su se, međutim, neki od ministara usprotivili sporazumu. Ova ostavka predstavlja veliki udarac za premijerku Mej, koja bi danas trebalo da se obrati parlamentu povodom postignutog sporazuma, navodi AP.

Evropska komisija i Velika Britanija postigli su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

"Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizovani i dogovoreni na nivou pregovarača. Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da ustanovi da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o urednom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu sledeći koraci u ovom procesu", stoji u saopštenju Evropske komisije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome će biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije. Tusk je od glavnog pregovarača EU u razgovorima o Bregzitu Mišela Barnijea dobio tekst juče dogovorenog sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: