Održana komemoracija novinaru Velimiru Ćurgusu Kazimiru

Komemoracija povodom smrti jednog od osnivača NUNS i direktora Medijskog arhiva Ebart Velimira Ćurgusa Kazimira održana u beogradskom Medija centru.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

13:21

Održana komemoracija novinaru Velimiru Ćurgusu Kazimiru
Tanjug, Rade Preliæ

Obraćajući se okupljenima, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić kazao je da je Kazimir bio "renesansni čovek, sa mnogo talenata i vrednosti".

"On se sjajno uklapao u sve projekte na kojima smo radili, i sa velikom strašću i pionirskim entuzijazmom učestvovao je u njima. Slikao je, izdavao knjige, pisao poeziju, imao svoj blog, vodio je dnevnik, ali je u osnovi svega uvek bio novinar", kazao je Matić.

Po njegovim rečima, Kazimir je osnivanjem Medijskog arhiva Ebart postao i jedan od pionira novinarske analitike u Srbiji. "Bio je ličnost velikog talenta, most između medija, kulturnih institucija, pojedinaca", rekao je Matić.
Tanjug, Rade Preliæ
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je Kazimir osnivanjem Medijskog arhiva Ebart napravio nešto što, kako je rekao, iz perspektive zemlje u kojoj živimo, predstavlja "čudo".

"Takav medijski arhiv je impresivna stvar i za zemlje sa mnogo većim resursima od onih koje ima Srbija", kazao je Šabić. On je dodao da je Kazimir bio etabliran novinar, odličan pisac koji je nagrađivan za svoje eseje ali i "supertalentovani" slikar.

"Mogao je da radi strahovito dobro izuzetno mnogo stvari. Bio je izuzetno racionalan ali i veoma maštovit", naveo je poverenik.

Velimir Ćurgus Kazimir preminuo je u nedelju u Beogradu u 71. godini.

Svojevremeno je bio urednik i pokretač izdavaštva u Istraživačko-izdavačkom centru Omladine Srbije u Beogradu, a od 1988. do 1996. godine novinar i urednik kulturne rubrike u "Politici".

Bio je jedan od osnivača NUNS-a i osnivač i direktor Medijskog arhiva Ebart sve do odlaska u penziju 2013. godine. Od 1987. godine Ćurgus Kazimir bio je član Srpskog PEN centra.

Autor je desetak knjiga proze i eseja na temu kulture i kulturne politike, priredio je i više knjiga na temu odnosa medija, politike i kulture, dobitnik je Međunarodne nagrade za esej časopisa "Lettre International" u Vajmaru, 2000. godine.

Veoma uspešno se bavo i slikarstvom i imao pet samostalnih izložbi. Kremacija Velimira Ćurgusa Kazimira obavljena je juče na beogradskom Novom groblju.
Tanjug, Rade Preliæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: