Oskrnavljen grob maršala Petena u Francuskoj

Grob francuskog maršala Filipa Petena oskrnavljen je tokom vikenda, saopštile su francuske vlasti i dodale da su otvorile istragu, preneo je radio Frans enfo.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

20:11

Oskrnavljen grob maršala Petena u Francuskoj
Foto: GettyImages

Sa groba je skinut krst i precrtane su reči "Mom ocu" na grobu maršala koji je sahranjen na francuskom malom ostrvu na obali Atlantika (Ile d'Yeu).

Šteta je otkrivena u nedelju ujutro i pretpostavlja se da je pričinjena tokom noći.

Za sada se ne zna da li to ima veze s polemikom koja je nastala tokom prošlonedeljne komemoracije završetka Prvog svetskog rata. Predsednik Francuske Emanuel Makron je nedavno rekao da je maršal Peten bio veliki vojnik u Velikom ratu, iako je u Drugom imao loš izbor.

Lokalne vlasti na ostrvu su navele da je Petenov grob već ranije u nekoliko navrata oskrnavljen na razne načine, farbom, lomljenjem krsta ili bacanjem đubreta.

Peten (1856-1951) je bio francuski vojskovođa, kasnije predsednik "višijevske Francuske" od 1940. do 1944. Zbog vojnih uspeha u Prvom svetskom ratu u Francuskoj je smatran herojem, ali je zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu osuđen na smrtnu kaznu koju je tadašnji predsednik Šarl de Gol preinačio u doživotni zatvor.

Kao komandant u Prvom svetskom ratu, Peten je poznat po odbrani Verdena od Nemaca 1916. Kasnije, kao komandant u službi, uveliko je doprineo povećanju morala u francuskoj vojsci 1917. godine.

General Peten je promovisan u čin maršala 1918. godine posle primirja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: