Nakon šest meseci pauze Kosovo opet na sednici SB UN

Njujork -- U Njujorku se 14. novembra održava sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Sednica o situaciji na Kosovu, prva posle šest meseci, zakazana je na inicijativu Kine, koja je 1. novembra preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti.

U svom izveštaju o KiM, Gutereš je pozdravio rešenost Beograda i Prištine da kroz dijalog dođu do normalizacije odnosa, ali i istakao da je u protekla tri meseca zabaleženo nekoliko incidenata koji su rezultat međunacionalnih tenzija.

U izveštaju, koji obuhvata period od 16. jula do 15. oktobra, on je istakao da je zabrinut zbog obnovljenih tenzija u vezi sa građevinskim radovima u posebnim zaštićenim zonama i upozorio na obaveze u vezi sa zaštitom verskog nasleđa.

Takođe, on je u ovom dokumentu naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju izazvale zabrinutost kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

On je istakao da Unmik nastavlja konstruktivnu saradnju sa Beogradom i Prištinom, sa svim zajednicama na Kosovu i sa regionalnim i međunarodnim akterima.

Kao dodatak izveštaju generalnog sekretara svetske organizacije objavljen je izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost o aktivnostima EULEKS-a u periodu obuhvaćenom Guterešovim izveštajem, u kome se navodi da će ta misija, koja prolazi kroz period rekonfiguracije, biti potpuno operativna polovinom decembra.

Glavni zadatak vezan za rekonfiguraciju je, navodi se u izveštaju, finalizovanje procesa predaje lokalnim vlastima više hiljada policijskih i slučajeva krivičnog gonjenja vezanih za organizovani kriminal i ratne zločine.

Prethodna sednica SB UN o Kosovu održava je 18. maja, a šestomesečna pauza je rezultat protivljenja SAD, Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja svaka tri meseca, kakva je bila praksa u prethodnih 19 godina.

Kosovo

strana 1 od 132 idi na stranu