"Hitler i Gebels nisu 'zasluga' Danasa, već Martinovića"

UNS je navelo, povodom reakcije Ministarstva kulture i informisanja na naslovnu stranu lista Danas, da karikature mogu da osude "jedino totalitarne ideologije“.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Navedeno je da tako mogu da da reaguju “pojedinci koji ne razumeju ovaj vid novinarskog izražavanja".

Navodeći da je karikatura poput one Predraga Koraksića objavljene na naslovnoj strani lista Danas "satirični novinarski žanr", UNS je u saopštenju ocenio da Pokrajinska vlada koja je od uredništva tog lista zatražila izvinjenje za "sraman čin", treba da se izvini javnosti zbog nerazumevanja satire, karikature i demokratije u Srbiji".

UNS je naveo i da naslov teksta "Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić", ilustrovanog pomenutom karikaturom, predstavlja stavove sagovornika koji su komentarisali optužbe narodnih poslanika Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića da list Danas "vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera".

"Uvođenje Hitlera i Gebelsa u javni diskurs ovom prilikom nije 'zasluga' lista Danas, nego upravo šefa poslaničkog kluba SNS Aleksandra Martinovića", stoji u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je ranije danas karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista Danas i ocenilo da se tom karikaturom "u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst" direktno ili indirektno stavljaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

"Ministarstvo kulture i informisanja ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list 'Danas' nije poštovao", navodi se u saopštenju.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je, kako je rekao, "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera", a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao "Danasoid", a za novinare tog lista rekao da su "sramota za srpsko novinarstvo".

Ministarstvo kulture se nije oglasilo s tim u vezi, kao ni u slučaju naslovne strane Ilustrovane politke "Psi su pušteni", na kojoj se nalazi fotografija psa iskeženih zuba i naslovne strane nekoliko nezavisnih srpskih medija, među njima i lista Danas.

Društvo

strana 1 od 167 idi na stranu