NATO poziva Rusiju da iznese detalje o raketnom sistemu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da iznese detalje o novom raketnom sistemu.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

20:39

NATO poziva Rusiju da iznese detalje o raketnom sistemu
EPA-EFE/Toms Kalnins

Za taj raketni sistem Sjedinjene Države i drugi saveznici tvrde da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

"Žalimo što se Rusija nije obazirala na naše pozive" za transparentnost o raketnom sistemu, rekao je Stoltenberg na sastanku ambasadora NATO i Rusije.

NATO tvrdi da ruske krstareće rakete 9M729 krše Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji su 1987. godine potpisali SAD i Sovjetski savez a tiče se zabrane krstarećih i balističkih raketa dometa izmedju 500 i 5.000 kilometara.

On je rekao da to što Rusija ne želi da razgovara o tome osnažuje uverenje NATO da taj sistem "predstavlja ozbiljan rizik za stratešku stabilnost evroatlanske zone". Dok Rusija tvrdi da su te rakete u skladu sa sporazumom, američki predsednik zapretio je da će izaći iz njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: