U SAD Ruskinja optužena za pokušaj uticaja na izbore

Američke vlasti saopštile su da su podigle optužnicu protiv Ruskinje.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

23:15

U SAD Ruskinja optužena za pokušaj uticaja na izbore
Foto: Thinkstock

Ona je osumnjičena za finansiranje propagandne kampanje na društvenim mrežama kako bi uticala na glasače pred parlamentarne i lokalne izbore zakazane 6. novembra u SAD.

Elena Aksejevna Husianova (44) prva je osoba protiv koje je podignuta optužnica u SAD za pokušaj uticaja na izbore, koji predstavljaju test za predsednika Donalda Trampa na polovini njegovog mandata.

Ruskinja je optužena da je bila finansijski direktor operacije vođene iz Sankt Peterburga, nazvane "Projekat Lahta".

Prema navodima američkog Ministarstva pravde, tu kampanju je finansirao oligarh Jevgenije Prigožin.

"Strateški cilj te zavere bio je stvaranje razdora kako bi se smanjilo poverenje građana prema našim demokratskim institucijama", navodi se u saopštenju ministarstva pravde.

Dodaje se da su se članovi tog projekta na društvenim mrežama predstavljali kao Amerikanci napadajući neke kandidate i podržavajući neke radikalne grupe u cilju stvaranja tenzija, dodalo je ministarstvo.

Ruskinja je optužena za organizovanje te kampanje, dok je Prigožin preduzetnik navodno blizak Kremlju od ranije poznat američkom pravosuđu za "virusno slanje poruka" na internetu za vreme predsedničke kampanje 2016. u korist Donalda Trampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: