Mej razmatra predlog produžetka tranzicionog perioda?

Brisel -- Britanska premijerka Tereza Mej razmatra predlog EU prema kojem bi Britanija poštovala pravila bloka više od dve godine posle Bregzita, javio je AP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Trenutno, dve strane kažu da će Britanija ostati u okvirima pravila bloka od dana Bregzita, 29. marta, do decembra 2020. godine, da bi se imalo vremena za uspostavljanje novih trgovinskih odnosa, dodaje američka agencija.

Briselski Euraktiv piše da izgleda da je Mej "otvorila put" za produžetak tranzicionog perioda posle Bregzita do decembra 2021. godine.

Istovremeno, urednik političke redakcije BBC Lora Konsberg je na Tviteru objavila da je britanska premijerka otvorena za ideju produžetka tranzicionog perioda "za nekoliko meseci", prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonijo Tajani izjavio je sinoć da je Mej u svom obraćanju liderima EU na samitu u Briselu pokazala dobru političku volju i spremnost za postizanje sporazuma, ali da nije ponudila ništa novo kada je reč o sadržaju sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

On je ponovio da Evropski parlament neće podržati nacrt sporazuma o razdruživanju ukoliko on ne obuhvati sve tri ključne tačke. Prva je da prava EU građana koji žive na teritorije Velike Britanije, ali i obratno, moraju da ostanu ista. Druga tačka je garancija da će Velika Britanija ispoštovati svoje finansijske obaveze prema budžetu EU. Treća tačka, oko koje je i njaviše sporenja, jeste ona koja se odnosi na granicu između Severne Irske i Republike Irske.

Tajani je naglasio da će Evropski parlement podržati tzv "meku granicu", a ne fizičku, na Irskom ostrvu kako bi se održali pozitivni efekti sporazuma postignutog nakon godina civilnog rata.

Predsednik Evropskog parlamenta je najavio da će Parlament podržati mogućnost produžetka tranziciong peroda na tri godine kao i da zalaže za sporazum o budućim odnosima između EU i Velike Britanije koji će se zasnivati na četiri stuba: trgovniskim odosima, unutrašnjoj i spoljnoj bezbednosti i sektorskoj saradnji.

"Još ima vremena da se pokuša postići sporazum. Nadam se koracima u napred u narednih nekoliko nedelja", izjavio je Tajani.

strana 1 od 415 idi na stranu