Kad bi bili izbori samo tri stranke prelaze cenzus

Beograd -- Najveću podršku građana i dalje uživa vladajuća SNS sa 53,3 odsto, dok opozicioni Savez za Srbiju u ovom momentu može da računa na glasove 15,3 odsto građana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To je pokazalo najnovije istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid).

Uz SNS i SZS, još bi jedino Socijalistička partija Srbije sigurno prešla cenzus sa svojih 8,9 odsto, prenosi današnji "Blic".

Istraživanje Cesida pokazuje i da je organizacija Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića blizu cenzusa sa 4,9 odsto, kao i Građanski blok 381 - 4,2 odsto, koliko ima i Srpska radikalna stranka.

Daleko ispod cenzusa su Dosta je bilo sa 1,8 odsto, kao i SVM i LSV sa po 1,5 odsto podrške.

Sem za rezultate Šapića i SZS, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar ukazuje i na iznenađujućih 61 odsto opredeljenih ispitanika, što se duži period nije desilo.

"SNS je klasično iznad podrške od 50 odsto. Što se tiče podrške SZS, ona je rezultat političkih ukrupnjavanja koja su se desila u proteklom periodu. Činjenica je da se odredjeni glasači manjih stranaka priklanjaju jednom ili drugom bloku", kaže Klačar.

On napominje i da su radikali u konstantnom padu popularnosti, dok, što se tiče bloka okupljenog oko PSG Saše Jankovića, navodi da je evidentno da uzima jedan deo građanskih glasova.

Klačar konstatuje i da je SPS godinama na stabilnim procentima, ali i upozorava da socijalisti imaju ozbiljan problem sa utapanjem u SNS.

Značajna brana tome je popularnost njihovog lidera Ivice Dačića, pitanje je šta bi bilo da je na njihovom čelu neko ko ima manju popularnost, kaže Klačar.

Istraživanje pokazuje i da razgraničenje između Srbije i Kosova, kao rešenje kosovskog problema podržava 25 odsto ispitanika, dok 44 odsto njih to ne podržava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu