Džaferović proglasio pobedu, Čović priznao poraz

U Federaciji BiH, kandidat SDA za člana Predsedništva BiH Šafik Džaferović proglasio je pobedu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Aktuelni član tog tela i lider HDZ BiH, Dragan Čović priznao je poraz.

U izbornom štabu SDA najpre se obratio aktuelni bošnjački član Predsedništva i lider SDA, Bakir Izetbegović, istakavši da je Džaferović u svim izbornim jedinicama osim u Tuzlanskom kantonu, odneo ubedljivu pobedu.

Izetbegović je čestitao Ramizu Salkiću, koji je pobedio za potpredsednika u RS-u.

"SDA je definitivno najjača stranka u BiH, kako to i treba da bude", rekao je Izetbegović.

Džaferović je zahvaliio svima koji su glasali za njega.

"BiH je danas potvrdila svoj demokratski kapacitet", rekao je Džaferović, koji je poručio da je pobedio u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

S druge strane predsednik HDZ-a Dragan Čović održao je konferenciju za medije nakon prvih izbornih rezultata, na kojoj je vidno razočaran konstatovao da su ponovo Bošnjaci odlučili kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Čović je rekao da je zadovoljan zato što je među hrvatskim glasačima dobio 80 odsto glasova, ali da je Komšić u vođstvu zahvaljujući bošnjačkim glasovima.

"Podrška je daleko bolja nego što smo očekivali. Nadam se ukupnoj cifri od 155.000 glasova. Ako znamo koliko je naše biračko telo želim da se zahvalim svima i preuzeću obavezu. Zajedništvo je rezultiralo dobrim rezultatom", kazao je Čović.

Ipak, Bošnjaci su izabrali Komšića, rekao je Čović.

"Ovo je poruka svima, hrvatski narod je poslao poruku da je konstitutivan i da je proevropski. Žalostan sam što Bošnjaci to nisu razumeli i što su se opredelili drugačije. Mislio sam da to neće uraditi. Mi ćemo u hrvatskom glasačkom telu imati 80 posto. Ne možete Bošnjaci Hrvatima birati legitimne predstavnike, to je put nazadovanja, to nije evropski put. To je poruka i predstavnicima međunarodnih institucija. Trudili smo se da izmenimo Izborni zakon. Sada se vidi kada je prevaga u rukama najmnogobrojnijeg naroda. Verujem da će među Bošnjacima biti razumevanja jer to nije dobro za bošnjački narod i BiH i to može izazvati neviđenu krizu. Svesni smo te odgovornosti", poručio je Čović.

strana 1 od 140 idi na stranu