Ambasador: Nemačka veoma skeptična prema promeni granica

Sveobuhvatna normalizacija odnosa BG i Prištine bi presudno doprinela stabilnosti u regionu, ali je Nemačka skeptična prema spekulacijama o promeni granica

Izvor: Beta
Podeli
screenshot
screenshot

To je izjavio novoimenovani ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

On je u intervjuu za vikend izdanje lista Danas kazao da je dijalog Beograda i Prištine doneo izvesni napredak koji je izuzetno važan za "građane u Srbiji i na Kosovu".

"Evropska unija je jasno dala do znanja: Srbija može pristupiti EU tek nakon što su rešeni odnosi sa Kosovom. Veoma smo skeptični prema promenama granica po etničkim linijama. Savezna kancelarka (Nemačke Angela Merkel) se ovih dana, kao što se zna, u više navrata jasno izrazila po tom pitanju", kazao je Šib.

O nedavnoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, Šib je rekao da bi "trebalo da bude normalo da šefovi države susednih zemalja" imaju medjusobne posete i da mu je drago što je ta poseta "protekla relativno mirno".

Šib je kazao da su poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, koja se tiču vladavine prava, suština procesa "koji će doneti boljitak gradjanima", i pozdravio održavanje dodatnih okruglih stolova o reformi pravosudja.

Komentarišući stanje medija u Srbiji, on je rekao da je neophodno da se situacija poboljša, da bi novinari mogli da rade svoj posao bez zastrašivanja ili napada.

Politika

strana 1 od 172 idi na stranu