Priština: Opasnom igrom Vučić ponizio Albance

Priština -- Albanski političari iz Prištine insistiraju na tome da je predsednik Srbije tokom posete KiM pominjao Miloševića, a mediji da je Vučić ponizio Prištinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik kosovske skupštine i čovek koji se smatra "kosovskim vladarom iz senke" Kadri Veselji je na svom profilu na Fejsbuku napisao da je dobro da se Vučićeva poseta dogodila jer se, kako navodi, "još jednom pokazalo da srpski lideri nastavljaju nasleđe Slobodana Miloševića".

I njegov kolega iz vlasti, zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, tvrdi da je predsednik Vučić na Kosovo došao sa idejama Miloševića, te da, kako kaže, on na taj način “igra opasne igre”.

Tvrdi da se Srbija sa Vučićem na čelu vraća u svoju “mračnu prošlost” i da EU treba odmah da osudi takvu politiku. Kaže da ova poseta dovodi u sumnju ulogu EU u dijalogu, ako se kao posrednik oslanja na, kako je naveo, “podrivački faktor”.

Identičnu matricu imaju i naslovne strane gotovo svih dnevnih listova i portala, osim Bota sot, koja, uz podsećanje na Vučićev politički bekgraund, poručuje da je jedini način da se zaustavi ponižavanje Albanaca organizovanje protesta kojima bi se uklonili “lažni heroji prištinske vlasti”.

"Zeri" na naslovnici piše da je u dvodnevnoj poseti Vučić nastavio da koristi “nacionalističku retoriku” porukom “da će Srbija da brani Srbe na Kosovu”, te da su “Srbi ginuli za Knin, Sarajevo i Prištinu”.

"Koha ditore" upozorava da je Vučić tokom dva dana potkopao “državu Kosovo” i “proslavio svog bivšeg 'šefa' Slobodana Miloševića”, kojeg je nazvao “velikim državnikom” sa “dobrim namerama”, kao i da je poručio da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

"Epoka e re" podseća na barikade Albanaca iz Dreničkog okruga koji su onemogućili posetu Vučića selu Banje.

Kosovo

strana 1 od 113 idi na stranu