"Situacija se usložnjava, pratimo iz minuta u minut"

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je, povodom blokade puta na trasi posete predsednika Aleksandra Vučića KiM, da se situacija na Kosmetu usložnjava.

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2018.

08:36

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

On je dodao da se situacija prati iz minuta u minut.

Ovo je ispit i za kosovsku policiju i Kfor, jer su oni dužni da obezbede posetu predsednika Srbije južnoj srpskoj pokrajini, kazao je Stefanović za RTS.

"Poseta predsednika Vučića Kosmetu je složena u bezbednosnom smislu, ne mogu reći da je njegova bezbednost neposredno ugrožena, ali okolnosti su teške", rekao je Stefanović.

Istakao je da su veterani, pogotovo iz Drenice, pozvali stanovništvo i bivše borce OVK da se okupe na putu ka Banjama i sa nekoliko kamiona, putničkim vozilima i gomilom materijala spreče predsednika da dođe u to srpsko selo.

Situacija koja se usložnjava se, rekao je Stefanović, prati iz minuta u minut.

"Tokom noći prijavljeni su i rafali našim obaveštajcima, sagledava se bezbednost predsednika i mogućnost da se bez incidenta dode do Banja. Videćemo koliko će biti moguće", naveo je Stefanović.

Ovo je, ističe, ispit za kosovsku policiju i Kfor koji su dužni da obezebede posetu predsednika Srbije.

"Videćemo koliko ce biti profesionalni i pokazaće se koliko prištinske vlasti stoje iza ovakvog događaja. Ovo je signal Srbima da nisu dobrodošli", rekao je Stefanović.

Ukazuje da su rizici, pored izbijanja incidenta sa vatrenim oružjem, i za bezbednost srpskog stanovništva koje tu živi, a koje je okruženo većinski albanskim stanovništvom.

Stefanović ističe da je ključni utisak da je Vučić otišao na KiM sa porukom mira i da se pričalo o konkretnim stvarima.

"Srbima je ranije nedostajalo da neko govori o budućnosti i da iznese plan šta konkretno donosi i nudi", kaže ministar i podseća da se govorilo o tome šta privrednici mogu da investiraju i šta Srbija može da uradi.

"Investicije su dobre za sve u regionu i dobro je da to dopre i do predstavnika Albanaca". Medutim, nije siguran da oni imaju kapacitet da to shvate.

Jedni su, kako objašnjava, "izrasli iz terorirističkog šinjela, dok su drugi živeli u laži da je KiM nezavisno, a sada vide da to nije tako".

“Te realnosti moraju da prihvate, i kada budu spremni da sa Srbima sednu za sto i formiraju ZSO, možda će tada biti spremni da razumeju to što Vučić govori”, istakao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: