"Mi nećemo nikada zaboraviti ni Đura ni Ranka"

Danas 20. godišnjica od otmice novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Peranića, koji su nestali tokom obavljanja novinarskog zadatka u okolini Orahovca.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

07:08

Ilustracija: Getty Images

Tim povodom direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić apelovao je na pravosuđe privremenih institucija u Prištini i međunarodne organizacije na KiM da ne zatvaraju oči pred sramnim stranicama istorije.

Međunarodno pravosuđe na Kosovu i Metohiji nije uspelo da za sve ove godine pronađe odgovorne za ovaj zločin ili makar rasvetli sudbinu dvojice srpskih novinara, kaže Đurić i ističe:

"Otvorene rane nečinjenja i nepravde vrebaju iz prošlosti i velika su prepreka trajnom miru i uspostavljanju međunacionalnog poverenja na Kosovu i Metohiji, i zato smo svi zajedno dužni da iz godine u godinu, bez odustajanja i jednako glasno, nastavimo da insistiramo na istini i pravdi".

Činjenica, kako kaže, da ekstremisti svake godine lome spomen-ploču koju kolege novinari postavljaju na mestu njihove otmice svedoči da ideologija zla i dalje živi na Kosovu i Metohiji i da je tamošnje društvo daleko od stvaranja kulture poštovanja za nevine žrtve.

"Apelujemo na pravosudje privremenih institucija samouprave u Prištini i na medjunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji da ne zatvaraju oči pred sramnim stranicama istorije, i da u ime čovečnosti i budućnosti ovaj i mnoge druge nerasvetljene slučajeve otmica i ubistava gradjana prestanu da zanemaruju i zataškavaju, jer mi svakako nećemo nikada zaboraviti ni Đura ni Ranka", poručio je Đurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: