"Nemačka se u vezi sa Kosovom pridržava plana iz 2012."

Odnosi Srbije i Nemačke će ostati nepromenjeni posle iznetih suprotstavljenih stavova o ideji razgraničenja sa Kosovom.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

13:20

screenshot

To je rekao profesor beogradskog Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Dušan Proroković i ocenio da ta ideja ne može da bude ostvarena.

Proroković je agenciji Beta rekao da se Nemačka kada je reč o Balkanu i dalje drži Šokenhofovog plana (Andreas Šokenhov) od sedam tačaka iz 2012. godine, a koji između ostalog predviđa da Beograd ne mora da ima diplomatske odnose sa Kosovom, ali da ono treba da dobije članstvo u Ujedinjenim nacijama.

"Nemačka spoljna politika se definiše u institucijama i tu Merkovala (Angela) može ograničeno da utiče. Taj plan je usvojio pododbor Bundestanga za Balkan i Nemačka se pridržava njega", ukazao je Proroković.

On je ocenio da će odnosi Srbije sa svim drugim zapadnim zemljama ostati nepromenjeni, "bez obzira na zamrzavanje konflikta po pitanju Kosova u narednom periodu".

Govoreći o ideji razgraničenja koju je predložio predsednik Aleksandar Vučić, on je naveo da takav koncept nije moguće ostvariti jer nema podršku javnog mnjenja, niti ima volje u međunarodnoj zajednici.

"Kada se prave takvi radikalni sporazumi, to se radi u miru i tišini i onda se javnost stavlja pred svršen čin, tako je bilo i sa Briselskim sporazumom. Mi sada imamo potpuno obrnut proces - prvo pred javnost nešto što ne može da prođe, pa onda razgovarati", rekao je Proroković.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedeljak u Berlinu, posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, da na Balkanu neće biti promena granica i da to "izgleda svaki put mora da se ponavlja".

Vučić je reagujući na njenu izjavu kazao da je već pet godina njen stav isti, ali da je ona razgraničila Srbiju prihvatanjem nezavisnog Kosova.

"Ono što je rekla Angela Merkel, ako to smem da prevedem za naše građane, kada je rekla da je protiv razgraničenja, ona nas je već razgraničila tako što je Kosovo odvojeno do Srbije i to tako da je celo Kosovo nezavisna država", rekao je Vučić novinarima u Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: