Bunjevci žele zasedanje Skupstine Vojvodine o aktu iz '45.

Pitanje Bunjevaca i akta Narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine iz 1945. kojim se propisuje da se oni imaju smatrati Hrvatima nije dobilo istorijski epilog.

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2018.

09:03

Bunjevci žele zasedanje Skupstine Vojvodine o aktu iz '45.

Savez bačkih Bunjevaca (SBB) zatražio je da Skupština Vojvodine taj akt što pre proglasi ništavnim, piše "Poliitka".

Pre oko dve godine, Bunjevački nacionalni savet uputio je zahtev Skupštini Vojvodine da se poništi odluka iz 1945. kao akt diskriminacije i asimilacije.

Ovaj zahtev podržala je i stranka SBB-a, čiji predsednik Mirko Bajić je izjavio za "Politiku" da postoji zahtev tri člana skupštinskog odbora za pravosuđe da se sazove sednica.

Već je usaglašeno da i akt koji bi skupština trebalo da donese bila deklaracija da je dokument iz 1945. godine bio protivan ljudskim pravima.

Bajić je podsetio i da je pre šest meseci Vlada Vojvodine dala podršku donošenju deklaracije, a da se od tada ništa nije dogodilo.

"Mi ne tražimo da deklaracija ima bilo kakvo retroaktivno dejstvo, već da se ubuduće takve stvari više ne dešavaju i da se ne manipuliše Bunjevcima i njihovim imenom. Sada imamo situaciju da žetvene svečanosti Dužijancu organizuju oni koji se definišu kao bunjevački Hrvati, i država prati tu manifestaciju, a da mi ne znamo da li postoji nacionalni savet "bunjevačkih Hrvata", koji je to odobrio", kaže Bajić.

"Oni koji predstavljaju hrvatsku manjinu u Republici Srbiji, a ćute na povampirenje ustaštva u Hrvatskoj, nas Bunjevce prikazuju kao Hrvate, otimajući nam jezik, kulturu i tradiciju i nazivajući nas nekakvim "bunjevačkim Hrvatima", a država to ćutke posmatra", stoji u saopštenju SBB-a, koji zahteva da se uoči izbora za manjinske nacionalne savete ovo pitanje reši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: