“Dok Dodik vređa Bošnjake, mi se borimo za prava Srba...”

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je u toku borba za prava Srba u kantonima u kojima dominira Hrvatska demokratska zajednica.

Izvor: B92

Nedelja, 12.08.2018.

15:37

“Dok Dodik vređa Bošnjake, mi se borimo za prava Srba...”
Foto: EPA-EFE/Koèa Sulejmanoviæ

Izetbegović je rekao i da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nastoji da dokaže da je zajednički život u BiH nemoguć.

"Dodiku trebaju sukobi, krize, zastoji kako bi dokazao da je zajednički život u BiH nemoguć. Pravi odgovor je amortizovanje takve politike, izbegavanje i smirivanje kriza. Dok Dodik vređa Bošnjake, mi se apelacijama Ustavnom sudu borimo za prava Srba u kantonima u kojima dominira HDZ (Hrvatske demokratske zajednice BiH)", izjavio je Izetbegović u intervuju za "Faktor".

Na konstataciju novinara da Dodik uvredljive i secesionističke izjave često daje u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i pitanje kakva je to poruka, Izetbegović je rekao da je "destabilizirajuća za odnose BiH i Srbije".

Dodao je da lideri Srbije "vode tu dvostruku politiku" - "lepe reči za BiH", ali i "lepe reči za one koji su protiv BiH".

Govoreći o dovođenju pitanje rešavanja statusa Kosova u vezu sa statusom RS, bošnjački član Predsedništva BiH je rekao da ne postoje argumenti po kojima se rešavanje odnosa Beograda i Prištine može povezati sa BiH i entitetom RS, i da je status BiH rešen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je prethodno za Blic da malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslaničkih mesta, mesto premijera ili predsednika države.

Dodik je rekao i da je RS entitet koji ima sve elemente državnosti - teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, poštuje regionalne i međunarodne propise, prenela je regionalna televizija N1.

"Bez pomoći sa strane ne mogu da funkcionišu ni Federacija ni BiH. Mi možemo", rekao je predsednik RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: