Zaharova u Srbiji: Teretana, Kosovo, "lažne vesti", trube

Portparolka MiP Rusije Marija Zaharova provela je produženi vikend u Srbiji, a njenu posetu obeležili su sastanci sa srpskim političarima i malo razonode.

Izvor: B92

Nedelja, 12.08.2018.

16:50

Zaharova u Srbiji: Teretana, Kosovo,
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Čim je stigla u petak u Beograd ona se na svom profilu na Fejsbuku pohvalila fotografijom iz teretane uz opis: "Jutros sam se stigla u Beograd. Skupljam snagu pred konsultacije o informacionoj problematici u Ministarstvu inostranih poslova Srbije, susret sa političarima i javnim ličnostima, kao i pred razgovor sa lokalnim medijima“. Zaharova se u Beogradu sastala sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačiće, ali nije odgovorila na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja Srbije i Kosova.

Ona je uzvratila kontrapitanjem.

“Izvinite, možda nije ispravno da odgovaram pitanjem na pitanje, ali da li vi nećete imati problem sa tim? To nije pitanje za Rusiju, već za Srbiju, za vas, ako ste državljanin Srbije. Da ponovim, naš stav nije promenjen tokom više godina, naš stav je praktički zasnovan na međunarodnom pravu i rezoluciji 1244”, navela je Zaharova.

Ona je istakla i da će Rusija sa poštovanjem prihvatiti rešenje koje će biti odluka Srbije.

Takođe, dodala je da je doslednost osnovna osobina ruske spoljne politike i da to u Beogradu dobro znaju.

Srbija i Rusija se očigledno suočavaju sa informacionim kampanjama i pritiskom, ukazala je Zaharova nakon sastanka sa srpskim ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem.

Ona je navela da se sa tim posebno suočava Srbija, naročito Srbija zbog problema sa Kosovom i Metohijom.

Ona je istakla da je možda najveća "informaciona prevara" bila izjava bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o izvršenom referendumu na Kosovu.

"Da li će biti gore?", zapitala se Zaharova i dodala da se Srbija i Rusija moraju suprotstaviti "fejk vestima".

Ona je ukazala i da se Rusija često suočava sa velikim napadima, da su ruski hakeri upali u nečiji sistem i izvršili uticaj, ali stvarnost je, kaže, drugačija.

"Kod nas na nivou države postoji najstriktnija zabrana za delatnost za zločine u sajbersvetu", podvukla je Zaharova. Prema njenim rečima, Rusija je najaktivnija na međunarodnom nivou i međunarodnim organizacijama u promovisanju koraka protiv upadanja u sajbersferu, kao i da ima nekoliko velikih kompanija koje rade na tome, ne samo u Rusiji, već i u pojedinim delovima Evrope.

"Te kompanije su postigle dobre rezultate i ako je Srbija zainteresovana, a verujem da jeste, oni su spremni za saradnju", rekla je Zaharova. Zaharova je u petak postala i počasni gost Guče, gde je stigla sa ministrom Ivicom Dačićem. Tu je bio i ministar Popović.

Svoju posetu Beogradu završila je susretom sa Dačićem u hotelu "Moskva" uz "moskva šnit".
Pred odlazak iz Beograda objavila je na Fejsbuku fotografiju srpskih dnevnih novina koje su pisale o njoj, uz komentar: "Kratki izveštaj o putovanju u Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: