Amerika upozorava na BiH: Mogući napadi, ima minskih polja

Opasnost od terorističkih udara, minskih polja i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, etničkog nasilja, te opasnih slabo održavanih ulica i siromaštva…

Izvor: nezavisne.com
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To su glavna upozorenja na stranicama ministarstava spoljnih poslova mnogih zemalja kad je u pitanju putovanje u BiH, prenose Nezavisne.

Istine radi, mnoge zemlje su izbacile opasnost od terorizma sa svojih stranica za upozorenje, ali to još nisu učinile Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Tako Stejt department svojim državljanima savetuje stalnu budnost kad su u pitanju opasnost od terorizma i minskih polja.

"Terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH. Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljati na turističke lokacije, saobraćajne centre, tržnice i šoping-centre, vladine institucije, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne manifestacije, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne prostore", ističu u Stejt departmentu.

Ako američki državljani putuju u BiH, Stejt department im savetuje stalnu budnost, posebno ako prisustvuju velikim događajima ili posećuju turističke atrakcije, a savetuju im da stalno prate informativni program.

"Ne udaljavajte se od asfaltiranih puteva i ne prilazite napuštenim zgradama zbog moguće opasnosti od mina", istakli su oni.

Britanci takođe upozoravaju svoje državljane da je izvesno da bi teroristi mogli izvesti napade u BiH, te posebno naglašavaju i opasnost od minskih polja. Ipak, kako navode, od oko 9.000 britanskih državljana koji godišnje posete BiH, velika većina prođe bez ikakvih problema. Ističu da je stopa kriminala u BiH relativno niska, ali upozoravaju da su stranci verovatnija meta sitnih kriminalaca.

strana 1 od 117 idi na stranu