55.000 dece lišeno pomoći i izlozeno gladovanju

Procenjuje se da je 55.000 dece na jugozapadu Sirije lišeno pomoći i izlozeno riziku gladovanja, saopštile su humanitarne organizacije.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.07.2018.

00:53

55.000 dece lišeno pomoći i izlozeno gladovanju
Foto: GettyImages

Snage sirijske vojske, uz podršku ruskih snaga zauzele su jugozapad Sirije prošlog meseca u jednoj od najbržih akcija u ratu u kome je u proteklih sedam godina stradalo više stotina hiljada ljudi, a raseljeno oko 11 miliona, prenosi Rojters.

Prema proceni UNHCR-a, ta ofanziva je uzrokovala raseljavanje oko 270.000 ljudi.

Zbog te poslednje ofanzive, oko 55.000 dece u provinciji el Kuneitra, koja se nalazi brizu granice sa Golanskom visoravni koja je pod kontrolom Izraela, izloženo je opasnostima - preti im smrt a nemaju pomoć, saopštio je UNICEF.

Ujedinjene nacije upozorile su na humanitarnu katastrofu na jugozapadu Sirije, uzrokovanu borbama nastalim nakon što je sirijska vojska počela da sprovodi ofanzivni napad kako bi povratila jugozapad Sirije koji se nalazi u rukama pobunjenika.

"Ono što nas zabrinjava jesu organičenja humanitarnog pristupa - to je neprihvatljivo", izjavila je portparolka UNICEF-a iz Amana Džulijet Touma.

Portparolka organizacije "Sejv d čildren" iz Jordana Kerolin Ening rekla je da je ta organizacija poslednjih nekoliko nedelja, čula za decu koja umiru i razboljevaju se jer su pila zagađenu vodu, dehidrirala su ili su stradala od ujeda zmija i škorpija.

"To je pitanje života ili smrti za tu decu - ona su izložena vazdušnim napadima, bombama i nije im dostupna humanitarna pomoć", izjavila je Ening.

Organizacija "Sejv d čildren" je uz pomoć lokalnih partnera uspela da sirijskoj deci da identifikacione narukvice u slučaju da se razdvoje od svojih porodica tokom tog "masovnog raseljenja".

Ening je dodala da je deprimirajuće to što se događa u Siriji.

"Pozivamo na primirje, kako bi humanitarci mogli da nastave svoj posao i kako bi konvoji humanitarne pomoći stigli u ove krajeve", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: