I dalje nema dogovora o referendumu

Lideri četiri vodeće partije u Makedoniji nisu uspeli da se dogovore oko referenduma koji je uslov za NATO i EU integracije.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

18:23

I dalje nema dogovora o referendumu
Ilustracija: Thinkstock

Pregovori će biti nastavljeni za nekoliko dana.

Sastanku u Klubu poslanika su prisustvovali predsednici dve vladajuće partije SDSM Zoran Zaev i DUI Ali Ahmeti i dve opozicione, makedonske nacionalne VMRO DPMNE Hristijan Mickoski i albanske Besa Bilal Kasami.

Premijer Makedonije i predsednik SDSM Zoran Zaev je rekao da će se pregovori četiri lidera oko referenduma i formiranja Državne izborne komisije produžiti u nedelju uveče ili ponedeljak ujutro.

"Strateški cilj Makedonije je punopravno članstvo u EU i NATO, kompromisa za te strateške ciljeve nema. Amnestije direktne ili indirektne (za učesnike nasilja u parlamentu, koje traži VMRO DPMNE) neće biti. Daćemo šansu pregovorima, ukoliko je to moguće", rekao je Zaev novinarima.

On je dodao da očekuje da iz razgovora proizađe dogovor za formiranje DIK, koja treba da sprovede predstojeći referendum, a čije je formiranje do sada blokirao VMRO DPMNE.

Cilj je, istakao je Zaev, da se sprovede uspešan referendum, jer je celokupan proces primene Dogovora sa Grčkom vremenski određen i Makedonija bi svoje obaveze trebalo da sprovede do kraja godine, nakon čega će biti ratifikovan u grčkom parlamentu.

Predsednik najveće opzicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da je na sastanku bilo približavanja u stavovima kod nekih tema, a kod nekih ne, ali nije precizirao koje su to teme.

"Dogovorili smo se da u nedelju uveče ili u ponedeljak ujutro produžimo razgovore u ovom formatu", rekao je Mickoski, odgovarajući na novinarsko pitanje da li na referendumu ne sme biti dvosmislenih pitanja kojima bi bila izigrana volja građana.

Nakon sastanka, koji je sa kraćom pauzom trajao skoro četiri sata, Ali Ahmeti je rekao da danas nije postignuto rešenje, ali da očekuje da se to desi narednih dana.

On je rekao da i dalje postoje razlike među partijama, ali da očekuje hrabrost od svih političkih faktora da se angažuju na pronalaženju uspešnog rešenja.

"Sve partije su zainteresovane za rešenje. Ima razlika u stavovima, ali svi treba da se angažujemo na uspešnom razrešenju. Ostaje da se razgovara narednih dana i očekujem hrabrost od svih nas da ne ispustimo istorijsku šansu", rekao Ahmeti.

Sastanak predsednika četiri najznačanije stranke premijer Makedonije Zoran Zaev organizovao je na zahtev lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji nije bio zadovoljan sinoćnjim sastankom na kojem je prisustvovao veći broj parlamentarnih stranaka.

Predsednik Bese Bilal Kasami je nakon sastanka ocenio da je država u kritičnoj situaciji, ali i ozbiljnoj poziciji da produži sa procesom evrointegracija.

"Intenzivni pregovori među političkim činiocima su veoma važni i mi ćemo doprineti da se taj proces završi dogovorom o formiranju Državne izborne komisije, da referendum bude uspešno organizovan i da svi građani dobiju šansu da se slobodno izraze sa ciljem da Makedonija bude članica EU", rekao je Kasami.

Dogovorom sa Grčkom, koji je uslov za NATO i EU integracije, predviđeno je da Makedonija do kraja godine ispred ustavnog imena doda geografsku odrednicu "severna" i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, predviđa se i da građani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države na referendumu pre ustavnih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: